Hopp til hovedinnholdet

Hva er normal vekt for en 14-åring?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei:) jeg lurte på hva gjennomsnittsvekta til en 14 åring er? Eller hva som er normalt å veie når man er 14 år. Også lurte jeg på hva jeg kan gjøre for å gå ned i vekt? Jeg er 170cm og veier ca 80kg.. jeg skammer meg helt sykt over vekta mi og ønsker tips for å gå ned;) uten å måtte snakke med noen voksene! Det vil jeg ikke! Tusen takk på forhånd:)

Besvart 17.09.2018 13:47
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter ung.no!

Hva som er normalt å veie for en 14-åring varierer veldig, det kommer an på mange faktorer. Hvis man ser på en stor gruppe, og ønsker at disse skal være normalvektige, med en høyde på 170 cm, så vil man veie mellom 49 og 68 kg. Men dette er veldig omtrentlige tall. 

Når du veier 80 kg så ligger du litt over det som er anbefalt, og det kan være lurt at du får litt hjelp til å finne ut hva som er årsaken til at vekta di har gått opp, og hva du kan gjøre for å stabilisere dette.

Det er synd å høre at du skammer deg over vekta di, det kan ikke være noe greit for deg. Det er fint at du ønsker å ta tak i vekta di, og det vil være smart å finne ut hvilke faktorer i kostholdet ditt som har gitt deg de ekstra kiloene. Skyldes det for store porsjoner? Spiser du for ofte? Lite grønnsaker og frukt? For mye søtsaker? Dette må du finne ut av, slik at du vet hva du kan endre på.

Når man som 14-åring skal gjøre endringer i kosthold, trening og vekt, så må man rett og slett snakke med noen vokse om det. Jeg skjønner at du synes det er litt ubehagelig eller skummelt, men det er ikke forsvarlig at du skal holde på med dette alene. Når man gjøre store endringer i kosthold så kan man risikere å få mangelsykdommer, og derfor må man følges opp slik at man unngå det. Et fokus på mat og vekt kan også gi et anstrengt forhold til sin egen kropp, og det er en annen årsak til at man må involvere fagpersoner.

Mitt beste råd til deg vil derfor være at du enten kontakter helsesøster, eller fastlegen din for å få hjelp og veiledning til dette. Det kan også være greit at foreldrene dine vet at du ønsker å forbedre livsstilen din. Jeg vil tro det er de som står for handlingen av mat og laging av middag i familien? Da er det viktig å snakke med de om dette. Jeg tror også de har lyst til å vite at du ikke liker vekta di. Det er jo ganske mange vanskelige følelser knyttet til vekt og kropp? Det er godt å prate med noen om dette.

Her kan du også lese mer om hvordan man skal gå frem om man skal gjøre endringer i kostholdet sitt.

Vi har lagd en oversiktsartikkel med råd for de som opplever at de veier for mye, den vil gi deg en del svar og tips.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Mengden du spiser påvirker vekten din

Hamburger (colurbox.com)

Størrelsen på brusflaska, potetgullposen eller hamburgeren har stor betydning for om du får i deg for mye kalorier eller ikke. Får du for mye kalorier daglig, vil du legge på deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse