Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar det å trene seg tilbake i form?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei! jeg er en "gutt" på 20 år som har begynt å legge på meg en del fett, jeg har alltid vært ganske rippa og trent mye, og jeg har gode fettforbrennings gener, før jeg begynte og trene var jeg alltid veldig tynn, veide rundt 50kg men etter jeg begynte å trene veide jeg ca 87kg med sånn 10% fettprosent, jeg er 192 høy, men etter det ble slutt med exen min for 2 år siden ble jeg deprimert og sluttet å trene og begynte å spise ganske usunt og drakk hver helg++ i 1 år ca, nå har jeg ganske mye fett rundt der med navlen og sixpacken er vekke, tror du dette skydles det jeg beskrev? jeg syns det er litt rart i å med at jeg aldri har lagt på meg fett før uansett hva jeg gjorde og spiste før liksom, men uansett, tror du det tar lang tid å trene tilbake til sånn jeg var? (er ca 100kg nå, rundt 20% fettprosent 192cm høy, var 87kg, rundt 12% fettprosent, 190cm)

Besvart 30.09.2018 15:49
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Det er synd å høre at du opplevde en vanskelig periode etter bruddet med kjæresten din.

Selv om du alltid har vært tynn som barn og ungdom, så er det faktisk sånn at når man nærmer seg 20-årene, så opplever mange at forbrenningen blir lavere. Desto eldre vi blir, desto lavere forbrenning får vi. Da er det lettere å legge på seg. Når man trener styrke så øker også forbrenningen, fordi økt muskelmasse gir økt forbrenning. Om du hadde en periode med lite trening og usunt kosthold, er det nok derfor du har lagt på deg fett også.

Det er umulig å si hvor lang tid det vil ta å trene av seg 10-15 kg. Det viktigste må være å sakte men sikkert komme inn i gode rutiner for trening og kosthold igjen. Ikke begynn på noen ekstreme dietter eller treningsprogram, da er sannsynligheten for å sprekke stor. Jeg vil derfor råde deg til å følge de rådene vi har satt opp i guiden for å få til smarte endringer i kostholdet, og bruke disse for treningen også.

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet.

Det tar som regel lengre tid å trene/spise av seg fett enn det tar å legge det på seg. Så om du har brukt ett år på å gå opp i vekt, er det trolig at du bruker mer tid enn dette på å komme tilbake i form igjen. Ikke sett deg for ambisiøse mål. Husk at det er ikke sikkert at det er realistisk (eller nødvendig) å komme tilbake til akkurat sånn som du var før.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse