Hopp til hovedinnholdet

Har lang nese, og ønsker operasjon for dette.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt til å opperere nesen i tyrkia neste sommer, når jeg blir 17. Han er veldig flink og gjør det med god pris, flere venner og familie har opperert hos han. Jeg har veldig lang og skeiv nese og blir mobbet for dette, jeg blir bare syk av det det er ikke sunt for meg. Er det noe konsekvenser med at jeg fikser nesen som 17 år? Takk på forhånd :)

Besvart 15.10.2018 14:17
 

Svar
Hei


Du ønsker en neseoperasjon pga lang nese. En lang nese er ganske vanlig, og ikke noe folk synes er stygt! Da vil jeg heller råde deg til å akspetere deg som du er. Du kan også begynne å se på neser rundt deg. Også kjendiser og modeller har veldig ulike neser! Det finnes ikke èn fasit for hva en fin nese er!

I Norge tilltales normalt ikke plastiske operasjoner under 18 år. (Å «fikse» på utseendet.) En må ha tillatelse fra foreldrene, en sykdom/skade, eller en svært god grunn for å få lov før 18 år. Hvordan dette er i Tyrkia, vet jeg ikke.

Medisinsk sett, er det ikke stor forskjell på å opererere en 17- eller 18-åring. 

Men en konsekvens kan jo være at du angrer på operasjonen. Husk at de fleste tenåringer er misfornøyde med utseendet sitt uansett! Og de fleste får bedre selvtillit når de kommer i 20-åra. 

Det er utrolig leit å høre at du omgis av så umodne folk som mobber andre pga utseendet! Jeg håper du ikke lar dette gå så mye innpå deg, selv om jeg skjønner at det kan være vanskelig. Heldigvis blir slike folk også modnere etterhvert, og det er jo uvanlig at voksne folk mobber hverandre pga utseendet. Så mobbingen kan uansett opphøre snart, når dere blir eldre, om du bytter skole/klasse, eller skal ut i jobb.

Så er det ingen spøk å leve med mobbing! Kanskje kan du ta dette opp med lærer, eller de rundt deg? Du kan også snakke med helsesøster eller lege om dette (se lenker).

Valget om å operere, må du ta selv. Så håper jeg at du i livet tar de valgene som er best for DEG, og at du gjør det fordi DU vil det, ikke pga hva andre mener.

Jeg ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse