Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt lenger? Jeg spiser sunt og trener mye!

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har litt ekstra fett på magen og det plager meg. Det siste halvåret har jeg derfor lagt om på kostholdet og begynt å trene. Jeg har gått ned et par kilo og har nå en bmi på 21,3. Jeg trener 4/5 ganger (både styrke og cardio) i uka, går minst 10.000 skritt hver dag, sover 7-9 timer og prøver å spise sunt. Jeg spiser alltid rundt 2000 kcal om dagen og har hatt en stabil vekt de siste månedene. Likevel vil ikke det ekstra fettet bort. Jeg vet at det er normalt med litt fett på magen, men magen min er langt fra flat. Midjen min er 73cm mens magen er 95cm. Hva kan jeg gjøre for å få fettet til å forsvinne? Vil det hjelpe å kutte ned på sukker selv når jeg ikke spiser mer kalorier enn jeg forbrenner? Tusen takk for svar.

Besvart 16.10.2018 16:21
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter ung.no!

Så flink du er som trener så mye hver uke, og passer på å få i deg sunn mat og nok søvn. Det høres ut som du gjør mye riktig for å ha en god helse. Du har jo en helt normal BMI, så det er egentlig ingen grunn til at du skal slanke deg, og det er nok derfor kroppen din stritter i mot også. 

For å gå ned i vekt må man spiser mindre kalorier enn det man forbruker i løpet av en dag. Hvis kroppen din forbruker rundt 2000 kalorier, og du spiser det samme, så vil det ikke skje noen forandring. Hvis man er mye i aktivitet, spesielt styrketrening, i kombinasjon med å kutte sukker fra kostholdet, så kan man allikevel oppnå en effekt. Det vil kanskje ha noe for seg å spise mindre sukker, om det er noe du spiser ofte/daglig. Utskeielse én dag i uka med godteri har ingen innvirkning.

Du skriver at magen din ikke er flat, men er du sikker på at du trenger å slanke deg? Det trenger ikke være farlig for deg om du mister litt fett fra magen fordelt over en lang periode der du spiser generelt sunt og trener, men det å fokusere på vektnedgang og være i 'slankemodus', er ikke nødvendigvis bra. Det påvirker psyken mye å hele tiden fokusere på et negativt kroppsbilde, tenke kalorier og matvarevalg. Mange som fokuserer mye på slanking i ungdomsårene får dette hengende over seg resten av livet også, og vil ha et negativt forhold til mat og kropp i voksen alder. 

Jeg vil derfor råde deg på det sterkeste, du som har en helt normal BMI og sunn livsstil, å gi slipp på tankene om slanking og flat mage. Godta kroppen din slik den er, det er overhode ikke farlig eller unormalt med litt ekstra fett på magen, og du vil oppleve at jenter på din alder vil få dette i større grad i årene som kommer, det er helt normalt og følger med alderen. 

Om du synes dette er vanskelig å godta, så snakk med noen voksne om det. Ta gjerne en prat med foreldrene dine om at dette er noe som plager deg, snakk med venninner om du har noen du stoler på og føler deg trygg rundt, eller ta en tur innom helsesøster på skolen.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn