Hopp til hovedinnholdet

Når slutter jenter å vokse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurte på når jenter slutter å vokse?? jeg er 171 cm høy og alle vennene mine er noe med 160, og jeg har hørt at ingen gutter liker høye jenter og jeg er missunelig på de som er lave.. går det an å ta noe som man slutter å vokse? for jeg vil ikke bli høyere mvh meg

Besvart 28.10.2018 09:08
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det leit og vanskelig om du har fått tanker om at gutter ikke liker jenter som er høye. Slike tanker er både urettferdige og plagsomme. Det er nok ikke høyden som avgjør om en liker en annen person, det er nok helt andre egenskaper.

De fleste unge har en kraftig vekstspurt i starten av puberteten. Men det er stor forskjell på dere i den alderen dere er i nå. Noen er tidlig i puberteten, mens andre er seinere. Derfor er det både urettferdig og feil å sammenligne seg med andre. 

Når det gjelder lengdevekst, sier en at jenter slutter å vokse ca 1-2 år etter at mensen kommer og at i løpet av denne tiden er det vanlig å vokse ca 5-10 cm. Hvor høy man bli til slutt avhenger først og fremst av gener og arv. Så har du fått mensen, anbefaler jeg deg å forsøke å unngå tanker om at høyden din er unormal, det gjør deg bare trist og lei. Vær heller stolt over hvem du er og kroppen din.

Det er også slik at gutter har sin vekstspurt seinere enn jentene, så jeg vil anta at de fleste gutter og sikkert også endel av de andre jentene, vil vokse forbi deg i løpet av kort tid det neste året. 

Om du ikke har fått mensen ennå, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen. Hun/han har kurver som viser lengdeveksten din og kan si om din utvikling er som forventet. Noen ganger kan en stoppe lengdeveksten ved å sette i gang menstruasjonen om en ser at jenta har tendens til å skulle bli veldig høy.

Ellers anbefaler jeg deg å lese de artiklene jeg har lagt ved svaret og uansett ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få hjelp og svar på dine spørsmål om kropp, utvikling og pubertet.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse