Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurte på hva som gjør oss feite. Er det kaloriene? er kalorier det samme som karbohydrater, proteiner og fett samlett alt i alt?

Jente 17 år
 

Spørsmål
Jeg lurte på hva som gjør oss feite. Er det kaloriene? er kalorier det samme som karbohydrater, proteiner og fett samlett alt i alt? Jeg vet at det er rund 100 kcal i en banan, da lurer jeg på om man kan spise feit av bananer. Det er ganske mye kcal i en banan forhold til andre frukter.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du spiser mer energi (kalorier) enn det du forbrenner i løpet av en dag vil du over tid gå opp i vekt.

Kalorier er en betegnelse på hvor mye energi kroppen kan få ut av maten vi spiser. Det er kalorier i omtrent all mat vi spiser og drikker, bortsett fra vann. Alle kaloriene vi får i oss i løpet av en dag kommer fra karbohydrater, fett, proteiner og eventuelt alkohol. Når det er sagt, inneholder de forskjellige næringsstoffene ulik mengde kalorier. Proteiner og karbohydrater inneholder lite mange kalorier per gram, mens fett inneholder dobbelt så mye per gram.

Noen matvarer er energitette og gir oss mye energi per gram, for eksempel sjokolade, snacks og fast food. Mens andre varer gir oss lite energi tross stort volum, for eksempel brokkoli, blomkål, gulrøtter og andre grønnsaker (med unntak av avocado).

Banan er en sunn frukt med mange nyttige karbohydrater. Det som gir bananen et noe høyere energiinnhold enn annen frukt er litt fett. Du blir nok ikke feit av å spise banan, det er en perfekt frukt å spise som mellommåltid i løpet av skoledagen eller før/etter trening. Spis en banan når du skulle ha lyst på det! Men husk også å spise andre frukter, det er svært viktig å variere inntaket av forskjellige typer:)

Håper dette var forståelig!
Vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om skilsmisse?

Hvem får ansvaret for deg dersom foreldrene dine ikke er i stand til å ta vare på deg?