Hopp til hovedinnholdet

er det farligere å drikke 6 liter melk/brus/saft.eller 6 liter vann

Gutt 17 år
 

Spørsmål

er det farligere å drikke 6 liter melk/brus/saft.... eller 6 liter vann) hørt at man kan dø med et stort inntak av vann å ikke andre drikkevarer

Besvart 19.11.2018 21:57
 

Svar
Hei!

Det er fint at du skriver til oss! For mye og for lite, er det noe som heter og det gjelder nok her også. Mange hevnder at du skal drikke når du er tørst og ellers ikke. De fleste av oss greier oss med å drikke 1-1/2 liter væske i døgnet. I tillegg kommer væske som er i maten vi spiser.  Er du idrettsutøver eller har hardt arbeid, vil du svette mer og da er det også rimelig at du trenger å drikke mer ennn en som har "vanlig " aktivitet.

Om du drikker 6 liter pr døgn, er nok det i meste laget

For lite og for mye vann duger ikke. Mange tror de blir sunnere når de øker vanninntaket, men det stemmer ikke. Vi beregner at en person trenger 30 milliliter vann per kilo kroppsvekt,

For å finne ut hvor mye vann du må drikke, kan du altså gange kroppsvekten din med 0,03. Veier du for eksempel 60 kilo, er det 1,8 liter vann du trenger. Men husk at vi også får vann fra maten vi spiser, så her kan vi trekke fra litt for hvert måltid vi spiser.

- I de siste nordiske anbefalingene for kosthold blir det anbefalt et væskeinntak på 1-1.5 l per dag. I tillegg kommer væske fra mat, og vi skal huske på at grønnsaker og frukt inneholder opptil 90 prosent vann..

- Drikk før du blir tørst

Har du opplevd at kroppen din plutselig skriker etter vann? Kanskje du har sittet lenge på kontoret, og du kjenner at munnen er tørr og hodepinen sniker seg på? Da har du fått i deg for lite væske

- Du skal drikke vann før du blir tørst, det er hele poenget. Når kroppen først sender ut tørstesignaler, har du nemlig mistet 1.5 til 2 liter vann som kroppen din trenger, og da er allerede prosessene i kroppen forstyrret, sier Nordstrand.

Når vi drikker for lite, vil cellefabrikkene våre, som er helt avhengige av vann for å fungere, bli påvirket. Vi kan bli dehydrert, få hodepine og miste matlysten.

- For å holde deg utørst gjennom dagen, anbefaler jeg å alltid drikke et glass vann til hver kaffekopp, og gjerne fylle opp en vannflaske som du kan ha på pulten,anbefaler Berit Nordstrand som er lege!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse