Hopp til hovedinnholdet

Igår fikk jeg lysebrun utflod, er dette farlig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Igår fikk jeg lysebrun utflod. Jeg vet ikke hva det er. Jeg er livredd for at det har noe med helsa mi og gjøre. Idag blødde jeg i bare noen sekunder. Jeg har veldig mye utflod Jeg lukter også veldig ille nedentil. Jeg dusjer ofte, men lukten går ikke bort. Jeg er fortsatt jomfru. Kansje dette har noe med mensen og gjøre. Jeg fikk mensen for ca 1 år siden. Den kom ikke tilbake før september 2018. Så fikk jeg den 40 dager senere. Er dette normalt? Jeg vet ikke om jeg skal si noe til mamma, eller om jeg bør dra til lege. Hva skal jeg gjøre??

Besvart 28.11.2018 14:54
 

Svar
Hei

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Så slik du beskriver mensen din, er dette helt normalt og du behøver ikke å bekymre deg.

Den lysebrune utfloden du beskriver er heller ikke farlig. Dette er rett og slett utflod med litt blod i. Mengden blod er såpass liten og det tar derfor litt tid før dette kommer ut, derfor blir den brunlig og ikke rød som frisk blod. Ofte vil man oppleve denne type utflod helt i starten av mensen eller mot slutten. Jeg synes ikke at du trenger å oppsøke lege ut fra det du skriver. Men det å prate litt med moren din kan være en veldig god ide. Hun vet sikkert mye om mensen og kan være en fin støtte for deg når du lurer på noe.

Litt lukt fra underlivet er normalt, men direkte vondt skal det ikke lukte. Det er lurt å vaske seg hver dag i underlivet selv om du ikke dusjer hver dag. Bruk en såpe men lav PH som er beregnet til underlivet. Dette i seg selv kan være nok for å få bort lukte du kjenner. Lykke til.

 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse