Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg gå ned i vekt? Er det normalt å veie det jeg veier?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som er 14 år gammel, det jeg lurer på er hvordan jeg kommer ned i vekt? Føler meg veldig tjukk og føler at jeg ikke er så veldig fysisk, jeg prøver å trene vær dag men ser ikke noen spesiell endring. Jeg veier 45 kilo og er 1.60, er det normalt å ha den vekten i min alder?

Besvart 02.12.2018 14:46
 

Svar
Hei

Du skal ikke gå ned i vekt. Vekten din er lav og du ligger lavt på hva som er normalt for en jente på din alder. Jeg blir bekymret når jeg leser at du vil gå ned i vekt. Det er viktig at du får god støtte fra voksenpersoner rundt deg slik at du klarer å se at du skal spise jevnt og ikke gå ned i vekt. 

Mange ungdommer på din alder kan ha mange tanker om egen kropp og bli veldig kritisk til seg selv. Kroppen din skal utvikle seg og den trenger næring til å utvikle seg normalt. Det er derfor viktig at du ikke går rundt alene med de vanskelige tankene dine som sier at du er tykk. 

Vi som jobber med ungdom kan ofte si at det er en slags tankefeil når tankene til en ungdom med lav vekt likevel sier at du er tykk og må ned i vekt. Det finnes hjelp til å komme ut av dette og jo raskere du får hjelp jo lettere er det å komme ut av dette. 

Jeg anbefaler deg å snakke med helsesøster eller foreldrene dine om dette. Om du synes det er vanskelig å prate kan du vise dette spørsmålet og svaret fra ung.no. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser