Hopp til hovedinnholdet

Jeg trener mye, men har spist en del usunt og mistet sixpacken min.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har nettopp fylt 16 år og er ca 1.68 cm høy og veier alt fra 52-55 kg (det varierer så ofte). For tiden driver jeg med svømming og trener to timer om dagen fem gangen i uka. Jeg vil ikke kalle meg selv tjukk, men jeg er ikke fornøyd med kroppen min heller. Det går veldig opp og ned, noen ganger tenker jeg at jeg er for tynn og vil ha mer lår, rompe og former som mange andre på min alder, mens andre ganger tenker jeg at jeg vil bli noen kilo lettere. Siden sommer har jeg gått opp i kg (var ca. 50 kg før sommerferien). Og jeg har spist mye usunt dette halvåret og det jeg syns er værst er at den lille sixpacken jeg hadde er vekke, og jeg har fått mer magefett. Så det jeg vil er å klare å være helt sunn og bli kvitt noe magefett å gå tilbake til 50kg for å være mer fornøyd med meg selv. Så har dere noen gode tips?

Besvart 18.12.2018 12:03
 

Svar
Hei jente (16)

Det er helt normalt å variere i vekt over tid. Noen ganger er det en del vann/væske i kroppen, mens andre ganger er det ikke det. Så er det også viktig å huske på at muskler veier mer enn fett, så i perioder hvor du trener mye styrke, så vil nok dette synes på vekten. Sånn er det, og det er helt normalt.

Du er også i en alder hvor kroppen kan endre seg litt på pga puberteten. Selv de store forandringene sannsynligvis er over, kan kroppen forandre seg noe i denne alderen allikevel. Vær stolt av den kroppen du har!

Det er også normalt og ikke alltid være så fornøyd med kroppen sin. Det kan veldig mange unge kjenne seg igjen i. 

Det første rådet jeg har for å bli mer fornøyd med kroppen, er å holde deg til et sunt og variert kosthold. Det er lov til å unne seg litt godt en gang i uka, og litt usunn mat innimellom, men ikke så ofte, siden det er mye usunt fett i slik mat. 

Det er også viktig at du får i deg nok energi til å gjennomføre alle treningsøktene, ved å spise regelmessig og nok mat. Det betyr 3 hovedmåltider gjennom dagen og 4-5 mellommåltider.

Hvis du fortsetter å trene like ofte, passer på at du spiser sunt og variert og drikker nok vann, vil kroppen få i seg det den trenger. Da vil jeg tro at sixpacken også kommer tilbake etter hvert.

Du vil få flere tips og råd i artiklene under svaret:)


Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse