Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli frisk av kyssesyken og samtidig henge med på skolen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Fikk påvist kyssesyken i starten av desember og følte meg veldig variabel i formen. Enkelte dager hadde jeg det bedre enn de verste hvor jeg var liggende i sengen.. Nå har jeg blitt verre og har fått påvist virus på slimhinnene, har vært sengeliggende i 2 dager. Hoster til jeg kaster opp litt mat og en god del slim, samt til jeg begynner å blø neseblod. Poenget er at dette er siste halvår på vgs, og det er nå alle vurderingene virkelig gjelder, men jeg er egentlig ikke i form til å gå på skolen. Faren min er veldig på at jeg skal gå, så jeg går, selv om jeg er dårlig. Enkelte av lærerene mine forstår ikke hvordan jeg har det. Virker som de tror at om jeg kommer på skolen så er jeg frisk, noe som ikke er sant, kommer for å ikke lese meg opp på alt hjemme selv.. etter en skoledag er jeg jo enda mer utslitt enn til vanlig, men skolen stresser meg og jeg ønsker jo gode karakterer... Hvordan skal jeg løse dette? Med å holde meg i ro og bli frisk, men samtidig henge med på skolen?

Besvart 09.01.2019 21:48
 

Svar
Hei

Kyssesyke/virusinfeksjon og hardt skolearbeid høres ut som en vanskelig kombinasjon.Det er forståelig at du ønsker å gjøre det godt siste halvåret på videregående skole. Spørsmålet er om det kan bli vanskeligere for kroppen din å bli helt frisk dersom den over lengre tid presses til det ytterste, og kanskje litt mer.

Når en har potensielt langvarige og litt komplekse virusinfeksjoner, som kyssesyken kan være, bør en la kroppen få den hvilen som den trenger til å bli frisk. Hvor mye hvile dette er snakk om varierer fra person til person. Du kjenner din kropp best. 

Regner med du har vært til lege for undersøkelse og diagnostisering. Legen vil også kunne hjelpe deg med en legeerklæring slik at du ikke får ugyldig fravær. Du kan også høre om legen kan formidle til skolen at du har behov for litt tilrettelegging (eks. av hjemmelekser, avgrenset pensum, kortere dager) nå i en periode som kroppen må restituere seg. Legen vil trolig også følge deg opp med blodprøver og undersøkelser mens du fortsatt er syk. 

Viktigst av alt er det nok at du snakker med skolen, enten en kontaktlærer eller rådgiver. Kanskje har du en helsesøster på skolen som kan hjelpe deg, dersom du synes det er vanskelig? Fortell det som du skriver til oss, at selv om du er tilstede så koster det deg mye energi og krefter.

Det er vanskelig å ikke bli trodd på dette, det er forståelig. Håper du finner en vei og at du blir frisk igjen snart. God bedring!

Vennlig hilsen legen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse