Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med håravfall etter sykdom, hva skyldes det og hva kan jeg gjøre

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. I det siste har jeg slitt med håravfall. Mister mye mer hår enn vanlig ganske overalt på hodet, sidene også. Ikke nok ennå til at noen andre enn meg merker det da. Jeg har mistet hår i nesten 2 måneder og legen sier det 90% har pga jeg har hatt kyssesyken hvor jeg var hardt rammet (Telogent effluvium). Jeg har også funnet ut at jeg har dårlig med jern som også kan ha noe med dette å gjøre. Jeg ble friskmeldt i dag for kyssesyken, men ble lagt inn en kveld på sykehus 12 uker siden med 41 feber. Det plager meg veldig mye siden jeg er bekymret for at det kan være starten på permant hårtap som faren min har opplevd, men jeg vet ikke om 16 er for tidlig. Jeg tenker på dette hele tiden og jeg bare lurer på om jeg kan gjøre noe for å stoppe dette eller å vite om hva håravfallet skyldes. Jeg har i tillegg veldig irritert tørr hodebunn med flass og klumper som legen sa var utslett (har jeg sykdom i hodebunnen?) Hva tenker du? Jeg plages veldig av d psykisk.

Besvart 13.01.2019 14:19
 

Svar
Hei gutt 16 år.

Du har virkelig vært gjennom en tøff periode med sykdom, da er det ikke unormalt at en kan oppleve håravfall. Men jeg forstår at du har det vanskelig om du har fått bekymringer om at ditt håravfall er permanent. Og særlig om din far har opplevd det samme, permanent håravfall er nemlig arvelig.

Om du kommer til å miste håret, slik som din far, er dessverre ikke mulig å forutsi. Det er heller ikke så mye å gjøre for å forebygge dette, selv om mange produsenter mener at det de har produkter som hjelper mot håravfall. Dette er ofte dyrt og uten effekt. Samtidig er det nok litt tidlig å utvikle denne formen for håravfall. De fleste begynner ikke med det før i 25-40 års alderen.

Derfor er jeg nok enig med legen din at det er alt det du og kroppen din har vært igjennom som mest sannsynlig er årsaken til ditt hårtap.

Når kroppen din normaliserer seg og du er helt frisk, vil jeg anta at håravfallet stopper. Derfor er det viktig at du spiser godt og tilfører kroppen det den mangler av jern og andre vitaminer.

Men dette kan ta litt tid, derfor er det viktig at du er litt tålmodig med deg selv og unngår å bruke for mye tid på disse bekymringene om ditt håravfall. For  stress kan også gi øket håravfall, derfor vil jeg anbefale deg å snakke med noen om dine tanker og bekymringer.

Det hjelper å snakke med noen når livet føles tungt og vanskelig. Så ta kontakt med helsesykepleier på skolen. Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre når de plagsomme tankene om ditt håravfall gjør det vanskelig for deg.

Det kan også være lurt å ta en prat med en frisør, for å få gode råd om behandling for dine plager i hodebunnen. 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Mister du hår?

Børste med hår på (colourbox.com)

Hårtap er mer vanlig enn man skulle tro, både for menn og kvinner.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse