Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha fått tinnitus?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg frykter at jeg har begynt å få tinitus. Den siste måneden har jeg opplevd piping i ørene... Pipingen gikk fra en gang i uken til å skje 1-2 ganger om dagen. Pipingen varer ikke lengre enn 10 sekunder hver gang. Jeg er en gutt som hører mye på høy musikk, ofte med øretelefoner, siden jeg lager mye musikk. Pappa har tinitus... Er dette arvelig? Har utrolig lite lyst på noe som dette siden jeg har hørt det varer livet ut og kan lede til depresjon og lignende. Tar i mot alle tips. Tusen takk

Besvart 14.01.2019 18:19
 

Svar
Hei


Tinnitus, eller øresus, er noe man kan få etter høye, bråe lyder, hørselsskader eller annet. Du kan lese mer om dette her.

Jeg kan ikke si sikkert om du har fått tinnitus, uten å ha undersøkt deg. Så siden dette plager deg litt, og du har hatt det en stund, bør du oppsøke fastegen din. Da kan du få en sjekk og mer konkrete svar.

Men generelt bør man ikke utsette ørene for så høy musikk. Ikke bare pga fare for tinnitus, men og pga fare for varige hørselstap. 

Man kjenner ikke alle årsaken til tinnitus ennå. Man ser at noen i samme familie har det samme, men det er ikke tydelig arvelig. Det vanligste er å få dt av hørselsskader. 

Husk også på at det er vanlig å kjenne pipelyder eller suselyder av og til, og i perioder. Det kan fortsatt gå over. Et råd, er å prøve å ikke vite seg merke i det, forsøk å ignorer det når det kommer og ikke stresse med det. (Selv om det kan være vanskelig). Noen undersøkelser har vist at det minsker risikoen for at det vedvarer. 

Alle typer helseplager kan nok gi dårligere psykisk helse. Men her handler det mye om hvordan man takler det og innstillingen man øver seg på å ha. Det er ingen automatikk i at tinnitus gir depresjon. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høy musikk rett i øret kan gi dårlig hørsel

Hodetelefoner (goto: ung.no)

Mange av oss skader hørselen vår med høy musikk uten å være klar over det. Her får du huskereglene for å høre på musikk og være snill med ørene dine samtidig.

Les mer

Vær forsiktig når du hører på musikk i trafikken

Jente på togstasjon (colourbox.com)

Er du like konsentrert i trafikken med yndlingsmusikken på full fres i ørene? Er det uflaks om du ikke hørte bilen som kom? Steng gjerne resten av verden ute med musikk, men husk at resten av verden fortsatt er der.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader