Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker mye på hvor mange kalorier jeg trenger...

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år! Veier 51kg og er 173 cm høy! Jeg har begynt å tenke mer og mer over hva jeg spiser og hvor mange kalorier jeh trenger hver dag for å ikke gå opp eller ned i vekt! Så derfor lurte jeh på om dere vet hvor mange kalorier jeg bør ha i med i løpet av en dag? Uten p legge på seg eller gå ned j vekt! Trener fotball 2-3 ganger i uka ellerstyrke 1-2 ganger i uka! Spørs litt men pleier å trene til sammen ca 4 ganger i uka, noen ganger tre.

Besvart 20.01.2019 14:58
 

Svar
Hei!

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette, og i verste fall ende opp med å få en spiseforstyrrelse. Du som er 15 år skal faktisk opp i vekt de kommende årene. Du er ikke ferdigutviklet, og det er helt naturlig for deg å gå litt opp i vekt. Hvis du lurer på om vekten din er normal, kan du snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen om dette.

Vi anbefaler ingen å telle kalorier. Som sagt kan man bli veldig opphengt i mat og begynne å slite sosialt med mat, og lage seg lister over mat som er tillat og ikke. Det er ikke bra.

Kroppen vår er utrolig flink til å regulerer hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sulten vi er, etter hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Jeg kan ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil. Som sagt så skal du litt opp i vekt fremover, og hvor mye kalorier du trenger er avhengig av forbrenningen din og genene dine, i tillegg til alder, vekt og aktivitetsnivå. 

Hvis du tenker mye på kropp, vekt og kalorier, vil jeg råde deg til å prate med noen voksne om det. Pass på at dette ikke blir altoppslukende og et problem for deg. Spis når du er sulten, og stopp når du er mett, hold utskeielser til helgene, og tren regelmessig. Da reguleres vekten slik som kroppen din synes er best.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse