Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en liten ting som plager meg, og det er at jeg spiser alt for mye godteri.

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei :)

Jeg har en liten ting som plager meg, og det er at jeg spiser alt for mye godteri. Jeg må ha noe godteri hver dag, hvis ikke blir jeg trøtt og sur og grinete. Jeg får hele tiden dårlig samvittighet når jeg spiser noe jeg vet er usunt, men jeg klarer ikke å slutte! Jeg tenker hele tiden når jeg spiser godteri; jaja, det gjør sikkert ingenting om jeg spiser litt usunt i dag. men det som skjer er at jeg spiser like mye dagen etter der og dagen etter der igjen osv. og det begynner og bli et problem. Jeg innbiller meg hele tiden at jeg har lagt på meg, men jeg har ikke det. Jeg er 1.75 høy, veier 60 kg,og trener fotball og styrke 3-4 dager i uka, noe som egentlig er en helt normal og fin vekt og jeg har en fin kropp sier alle andre. Men jeg er redd for at siden jeg har vent kroppen til å få godteri hver dag at det kommer til å få konsekvenser når jeg blir eldre, siden da blir forbrenningen dårlig.. hva skal jeg gjøre??
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Det å ha sug etter noe søtt, er ofte en vanesak, så du skal vite at hvis du greier å bestemme deg for to uker uten godteri, så vil mye av suget være mye mindre, og det bli lettere å la være å spise godteri. 

Ofte så er jo også godtesug en beskjed om at man er sulten, så det du kan forsøke er å ta deg noe sundt/mat når du kjenner søtsuget, og da vil det avta.  En brødskive en gulrot eller lignenede kan altså være en fornuftig erstatning...  -Og det vil sikkert gi deg bedre samvittighet. 

Når du trener mye, så er det nok ikke noe stort problem at du spiser litt godteri innimellom, men store mengder sukker er jo ikke så gunstig i lengden.  Det ødelegger nok ikke forbrenningen din, men det er mer det at usundt kosthold kan erstatte annet sundt kosthold og at overdrevent sukkerinntak kan påvirke faren for å utvikle sukkersyke siden.  Så lenge du lever så sundt ellers, så er det nok ikke til stor bekymring.  -Men spis NOK mat, så tenker jeg at du på den måten får dekket behovet ditt og ikke blir "sur og grinete"....


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om frivillig arbeid?

Hva er lurt hvis du vil endre noe i nærmiljet?