Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått herpes, kan jeg bruke tampong og kan mensen gi nye utbrudd?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg opplever herpes genitals som jente for første gang. I tillegg til dette har jeg fått mensen... Er det farlig å bruke tampong mens du har utbrudd? Er veldig redd for å få blemmer in i vaginaen hvis tampongen kommer i kontakt me en blemme? Har også lest at mensen kan gi nye utbrudd, er det normalt? Hilsen en jente i ubalanse

Besvart 06.02.2019 14:51
 

Svar
Hei jente 16 år.

Jeg forstår at du er litt stresset og i ubalanse om du har et utbrudd med herpes. Det er både smertefullt og plagsomt.

Men herpes er veldig vanlig, og en regner med at ca 80% av befolkningen har vært smittet med viruset. Det er ikke farlig, men kan, som sagt, være veldig smertefullt og plagsomt.

Det er nok ikke farlig å bruke tampong under utbruddet, men jeg vil nok heller anbefale deg å bruke bind og skifte ofte, da området trenger luft og tampong kan være smertefull å sette inn under utbrudd.

Mange opplever å bare få ett utbrudd i løpet av livet og får en flere, er det ofte det første utbruddet som er størst. En kan få nye utbrudd i perioder en er stresset eller sliten, og noen kan også få utbrudd under mensen, men ikke hver gang en har mensen.

Vi har laget en fin artikkel om Herpes som jeg legger ved og ber deg lese. her får du gode råd og informasjon. Ellers anbefaler jeg deg å ta en prat med helsesykepleier eller lege ved helsestasjon for ungdom om du trenger mer informasjon.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse