Hopp til hovedinnholdet

Bestemor har en sykdom som gjør henne uhyggelig og slem.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 14 år Bestemoren min har en sykdom eller fler, jeg vet ikke. En av dem gjør så hun er ofte uhyggelig og slem. En av sykdommene hun har er dystoni, jeg hvet ikke hva det er, fordi jeg forstår ikke hva som står på Google. Hva er det? Mamma er begynn å bli fort sur, som gjør at jeg bli lei meg. Det blir mye krangling nå som jeg er blitt i puberteten å hun han begynt å bli lettere sur. Det jeg lurer på er om slike sykdommer som påvirker humøret arves..

Besvart 12.02.2019 11:09
 

Svar
Hei jente (14)

Det er ikke lett å se noen man er glad i forandre seg og bli slem/uhyggelig. Det skjønner jeg kan være vanskelig for deg. Mange eldre får dessverre sykdommer i hodet som gjør at de glemmer, forandrer personligheten sin og sier og gjør ting de ellers ikke ville gjort. En av disse sykdommene kalles demens. Kanskje har bestemoren din dette. Det er dessverre ingen god behandling for demens ennå.

Dystoni er en sykdom i hjernen som gjør at personen får ufrivillige bevegelser. Altså at musklene beveger seg uten at personen selv bestemmer det. Det kan være at en arm plutselig beveger seg, eller et bein sparker og liknende. Det er mange ulike måter ufrivillige bevegelser kan forekomme.

Det er ikke alltid så lett å forstå hvis foreldre plutselig blir fort sure. Kanskje de har mye å tenke på, bekymrer seg over eller er stresset. Kanskje du kan snakke med mamma, fortelle henne at du blir lei deg når du føler at hun er sur på henne og spørre om det er noe du kan gjøre for henne? Uansett er det fint å snakke sammen og få fortalt hverandre hva dere føler og tenker på. 

Det er også normalt å krangle en del med foreldrene i ungdomstida. Mye kan skyldes at det skjer en del i kroppen under puberteten, men hormoner og sånt, som påvirker humøret veldig. Det er også en periode i livet hvor man ikke forteller alt som skjer til foreldrene, som igjen fører til at de blir bekymret og ønsker mer kontroll. 

Les artikkelen om krangling med mamma, og se om du kan få litt hjelp der.

Noen sykdommer som påvirker humøret, som med din bestemor, er arvelige. Men da jeg ikke vet alle sykdommene til din bestemor, kan jeg ikke svare på om det gjelder sykdommen hun har. Jeg tenker også at det er noe du kan snakke med mamma om. Fortell henne at du er redd for at det er en sykdom hun også kan få. Som regel er man ganske gammel når man får slike sykdommer, som demens.

Jeg legger ved noen artikler om å snakke med foreldrene og å være pårørende til noen som er syke, som kanskje kan gi deg noen tips.

Lykke til!

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Når du er pårørende til en som er syk

Trist jente (colourbox.com)

Noen ganger kan foreldre være syke i kort eller lang tid. Andre ganger er det søsken som er syke. Da er du pårørende til den som er syk. Det kan være utfordrende, men det er støtte å få - også hvis foreldre ruser seg eller har psykiske helseproblemer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse