Hopp til hovedinnholdet

Kul nært anus, kom rød/brun væske og blod ved klemming, hva kan det være?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har fått en kul nærme anus og litt på siden. Jeg har lagt merke til den før, men har ikke kjent noe av den. Jeg vet ikke om den har vært der hele tiden eller om den kommer og går. Jeg prøvde å klemme på den og da kom det ut en slags brun/rød veske, men så kom det bare blod. Den ble også enda mer hoven når jeg klemte på den og den er kanskje 2 cm. bred. Den gjør ikke særlig vondt. Jeg har virkelig ikke lyst til å gå til legen og sjekke det opp. Hva kan det være?

Besvart 10.02.2019 01:45
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til ung.no!

Kul ved rompa kan ha flere årsaker. Det kan for eksempel dreie seg om en liten hemoroide eller en kviseliknende sak. Når man klemmer på kviser eller hemoroider og de sprekker, vil man ha en åpning ned i huden ett sted hvor det normalt er mye bakterier. Da er det fort gjort å få en infeksjon, og man kan få et større problem. Det er derfor viktig å forsøke å være tålmodig å ikke klemme for mye på kviser og kuler i kroppen. 

Jeg forstår godt at det kan være flaut å dra til legen og vise frem underlivet sitt. Stort sett ser fastleger på underliv daglig, det er helt vanlig for oss, og vi syntes aldri noe er flaut eller ekkelt. Vi har forståelse at det kan være kjipt for pasienten, og vi setter pris på at de sier ifra først, sånn at vi kan legge til rette ved å kommunisere godt, og at du kan ha med deg en venn eller noen du stoler på hvis du har lyst til det.

Jeg tviler på at kulen er noe farlig, men jeg syntes det er viktig at du drar til legen om den blir veldig plagsomt. Da kan du få god hjelp og rett behandling slik at den forsvinner.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse