Hopp til hovedinnholdet

Jeg får vondt og klarer ikke å slappe av når jeg skal sette inn tampong.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt mensen en god stund nå. Og jeg har brukt bind til nå, men jeg har heller lyst til å bruke tampong, men når jeg setter den inn er det en sånn klump i den ene siden av hullet på en måte, jeg føler at den stenger litt for at den blir satt inn riktig fordi jeg får sykt vondt i magen og i vaginahullet. Og jeg føler at jeg klarer å slappe av fint... er dette normalt? takk for svar

Besvart 09.02.2019 17:16
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at du ønsker å kunne bruke tampong når du har mensen, det er både praktisk og greit. Men jeg forstår at du synes det er vanskelig om det gjør vondt og du kjenner på en klump som er i veien, når du forsøker å sette den inn.

Når det gjelder tampong, trenger de fleste å trene seg å på sette den riktig inn. Og det er normalt at en strever litt i begynnelsen. Men ikke gi opp, det går ofte veldig fint til slutt.

Tampongen skal plasseres så langt inn som du får den. Du skal ikke merke tampongen, når den er satt riktig inn.

Følg bruksanvisningen nøye. Det er viktig å slappe godt av i skjeden når du setter tampongen inn. Det er lurt å stå med det ene benet på en stol, når du setter den inn. Husk å slappe av nedentil. Det kan også være lurt å prøve den minste størrelsen til å begynne med.

Jeg legger ved noen artikler jeg også anbefaler deg å lese, her får du instruksjon i innsetting av tampong.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg lykke til
Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer

Hvordan sette inn en tampong?

Tampong (colourbox.com)

Det kan være litt vanskelig å finne ut hvordan man skal sette inn en tampong. I pakken med tamponger ligger det bruksanvisning. Den er det lurt å se på. Noen tror at skjeden er for trang. Det er den ikke. Skjeden er svært tøyelig. Med litt øvelse, greier du å slappe av og få satt tampongen på plass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse