Hopp til hovedinnholdet

Hvordan unngå mat fristelser og heller spare pengene?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg spiser noe usunt hver dag, og det kan variere hvor mye. Jeg er elendig til å spare og jeg bruker nesten alle pengene mine på mat. Enten fordi det er tilbud, eller fordi noe frister meg. Jeg har elendig fristelsesmotsand, så hvis jeg har råd til noe godt så spiser jeg det. Det er enten muffins, boller, sjokolade, brus osv. eller så er det andre usunne ting du kan komme på. Og jeg spiser ofte ute også. Jeg spiser/drikker noe usunt eller. sukkerinnholdig mellom 1-4 ganger om dagen fra butikken. Jeg vet at jeg kan få diabetes og hjertesykdommer og mer, så jeg lurer på hva deres tips for å motså fristelser og spare penger er? Jeg kjøper ofte etter skolen, fordi jeg ofte fårlyst på noe godt i skoletiden, og fordi det er butikk rett foran mitt busstopp. Jeg trener fotball 2-4 ganger i uken men jeg har droppet det i det siste, men jeg har startet å gå igjen.

Besvart 19.02.2019 12:58
 

Svar
Hei!

Det er veldig positivt at du ønsker å gjøre noe med dette. Du har jo rett i at det er viktig at du spiser sunt for å ha god helse, og forebygge at du får skumle sykdommer når du blir eldre. Dessuten er det veldig dyrt å bruke penger på usunn mat, og de pengene er jeg helt sikker på at vil komme enda bedre med når du er blitt litt eldre og flyttet for deg selv. Kanskje har du noen fremtidsplaner som koster penger? Ønske om å kjøpe leilighet? Reise en plass? Tenk på alle pengene du nå sløser bort på usunn mat, det kan faktisk bli ganske store summer du får spart på kort tid, om du dropper å kjøpe snacks og liknende fra butikken hver dag.

Her er et regneeksempel basert på det du sier at du spiser:

  • 0,5 L brus (22 kr) x 7 dager = 154 kr i uka
  • 1 sjokolade (15 kr) x 4 dager = 60 kr i uka
  • 1 bolle/muffins (15 kr) x 5 dager = 75 kr i uka
  • Middag ute (150 kr) x 3 dager = 450 kr i uka

Til sammen blir dette 739,- hver uke. 

I løpet av én måned utgjør dette 2956,-

I løpet av ett år utgjør dette 35 472,-

Du er 15 år, og går da kanskje i 10.klasse? Hvis du i stedet for å bruke disse pengene på usunn mat de neste årene på videregående setter det på en sparekonto. Så kan du når du er 19 år og ferdig på videregående ha spart 106 416,-

Eller, du kan ha sløst bort over 100 000 kr på godteri/brus/boller. 

Du kan jo sette opp et eget regnestykke, basert på det du tror du faktisk bruker, og se hvor mye det er mulig og spare.

Mange i alderen 22-30 ønsker å kjøpe seg sin første leilighet. For å gjøre det, må man ha flere hundre tusen kroner oppspart. Mange sliter derfor med å faktisk få kjøpt en liten leilighet. Årsaken: de har ikke spart penger! Du som er 15 år har mulighet til å begynne å spare nå, og kan være en av de heldige som faktisk får mulighet til å kjøpe en leilighet allerede når du er noen og tjue år, det er ganske kult!

En idé for å unngå å bruke disse pengene, er å hver gang du får lønn/månedspenger overføre et fast beløp til en sparekonto. Hvis du er redd for at du skal bli fristet til å ta tilbake disse pengene når du begynner å bli tom, kan du avtale med foreldrene dine at kun de skal ha tilgang til denne kontoen, slik at du bare overfører ut, men ikke har mulighet til å ta det tilbake. Også kan du få tilbake tilgangen når du er ferdig på vgs for eksempel. Det er mange måter å gjøre dette på, men det er viktig å være klar over at man fort kan bli fristet til å overføre tilbake penger man sparer, om man har det lett tilgjengelig.

For å unngå å falle for fristelsen til å kjøpe noe usunt når du er på vei hjem fra skolen, er det lurt å ha med seg mat hjemmefra som du spiser før du forlater skolen. Et mellommåltid. Hvis man er veldig sulten når man drar fra skolen, blir det vanskelig å holde seg unna butikken. Ta med deg en yoghurt, frukt, nøtter eller grønnsak. Spis noe som gjør at du blir litt mett, og lag deg heller et måltid når du kommer hjem.

Be foreldrene dine om å kjøpe inn noe som egner seg å ha med som et mellommåltid.

Sørg for å spise en ordentlig lunsj på skolen. Det går med utrolig mye penger om man kjøper mat i kantina/på butikken til lunsj. Det er veldig lite økonomisk, når du kunne tatt med matpakke hjemmefra som foreldrene dine har handlet inn maten til. Bruk eventuelt litt ekstra tid til å lage noe fristende og ha med.

Her er en nettside med mange spennende forslag til lunsjmat!

Vi har også laget en artikkel med tips for dem som sliter med søtsug, den kan det også være verdt og ta en titt på om du føler at søtsug er noe som drar deg mot butikken.

Håper du fikk litt motivasjon til å spare, og at tipsene er nyttige for deg!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

20 gode råd til sunn og billig mat

20 tips til sunn og billig mat (colourbox.com)

Her har du 20 tips til hvordan du kan gjøre sunne valg i butikken uten å blakke deg helt.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva prioriterer du å bruke penger på?

Jente handler på nett (colourbox.com)

Mange opplever at de bare må ha de nyeste tingene, enten det er en mobil eller en merkejakke. Noen ganger fordi du vil selv, og andre ganger fordi det blir forventet. Men hvordan skal du prioritere med et slikt press og så mange fristelser?

Skrevet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse