Hopp til hovedinnholdet

Jeg biter meg selv, kan tennene bli ødelagt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Tørr ikke spørre noen andre, så spør her. Jeg har slitt med selvskading i flere år og i ulike former (får hjelp, så trenger ingen råd til å slutte). I den siste tiden har jeg slitt mye med biting av meg selv. Men nå verker det en del i tennene og jeg tror to av dem har blir skjevere pga dette.. kan det stemme? Hva kan jeg evnt gjøre for å benke dem igjen? Hadde tannregulering da jeg var ung, men har ikke råd til ny, og livredd jeg trenger det etterhvert (har også to andre tenner i munnen som har blitt skjevere med årene) Spm 2. Jeg er ung ufør, men skjønner ikke hva honnørkortet kan brukes til, utenom kollektiv transport som tog og buss. Vet dere?

Besvart 23.02.2019 20:02
 

Svar
Hei jente 20 år!

Tennene dine kan påvirkes av biting, men ofte må det da være biting over en lengre periode. Jeg forstår at det har vært en del av dette siste tid, så derfor tenker jeg at smerten du kjenner i tennene nok kommer av dette. Om feilstillingen kommer av bitingen kan jeg ikke svare deg direkte på. Dette må nok en tannlege undersøke for å si noe mer om.  

Feilstillingen kan komme av biting, men også være naturlig endring ettersom det er en stund siden du hadde regulering. Noen ganger kan det også være nok å ha en skinne på om natten for å rette opp feilstillinger, da trenger du ikke tannregulering på nytt.  

Husk at dersom smertene i tennene plager deg mye kan du benytte smertestillende som Paracet eller Ibux dersom du tåler dette. 

Jeg forstår at du ikke har anledning til å oppsøke tannlege på grunn av penger, men du har mulighet til å få økonomisk støtte fra NAV dersom tannlegebehandlingen er nødvendig. Les gjerne mer her for å se om dette kan passe deg: www.tannlegetidende.no/i/2018/2/d2e2036  

Det kan også være fint å kontakte din saksbehandler i NAV for å forhøre deg nærmere om dette, sånn at du har muligheten til å gå til en tannlege som kan se på tennene dine uten å bekymre deg over prisen. 

Svar på spørsmål om honnørkortet: 

Honnørkortet skal brukes til kollektiv transport, og har ingen annen funksjon, så du har tenkt helt rett. 

Håper svarene var til hjelp. 

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tannhelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tannhelse