Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å få grått hår som 16 åring?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er dn jente på 16 år som har begynt å oppdage at jeg begynner å få noen grå hår... jeg finner nye hår hver uke,enten er hel håret grått,eller bare deler av det. Dette gjør meg veldig flau og jeg er bekymret over om jeg kommer til å få masse grå hår fremover. Jeg har lest på tidligere tilbakemeldinger på dette, og det kan skyldes vitaminmangel . Jeg er ganske sikker på at jeg ikke har det,fordi jeg passer veldig på hva jeg spiser, at det er sunt og variert. Kan det skyldes noe annet? Er vel ikke normalt å få grå hår i en alder av 16? Tør ikke gå til legen..

Besvart 04.03.2019 13:24
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det at du av og til kan finne et grått hår er ikke ensbetydende med at håret ditt er i ferd med å bli grått. De kan av og til dukke opp, uten at det betyr at hårmanken er i ferd med å gråne.
Grått hår skyldes at hårsekkene produserer mindre pigment, og det er først og fremst genene dine som bestemmer når det skjer. Det kan derfor være lurt å spørre hjemme om andre i din familie har samme erfaring som du med gråe hår.
Jeg skjønner at du blir bekymret når du finner en del grå hår i din unge alder, og gjerne vil ha et svar på hvorfor dette skjer, men jeg har ikke noe klart svar på det. Noen får gråe hår allerede i slutten av tenårene, andre ikke før de er i 30 årene. Det som er sikkert er at de etter hvert vil komme i økende grad. I noen familier får en grått hår tidlig, i andre får en det senere, dette er altså arvelig.

Du lever og spiser sunt, og tar vare på kroppen din. Dermed skal det ikke være slike forhold som påvirker.
Ta en prat med foreldrene dine og hør om nå de oppdaget sine første gråe hår.
Dersom du er bekymret kan du også spørre helsesykepleier på skolen din om råd.

Håper dette kan hjelpe deg.
Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse