Hopp til hovedinnholdet

Har alvorlig helseangst og er redd pga fettkuler. Kan jeg stole på legen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 20 år som lider av alvorlig helseangst. Jeg tror jeg har kreft over alt. Sånn helt sikker! Jeg har klumper i brystene, brystkassa ( under kragebenet ), under armene, rundt forbi på magen, nederst i magen ( buken ). Jeg var helt sikker på at det har vært lymfekreft, tarmkreft, brystkreft med spredning, eggstokk kreft, bløtvevskreft osv. Jeg har vært hos legen 8 ganger p undersøkt meg. Hun har kjent på kulene så mange ganger. Hun forteller det bare er fettkuler. Spørsmålet er om jeg da bør stole på legen? Jeg lider av fedme og veier 142 kg. Er det normalt at en med min vekt har mange fettkuler? I forhold til en slank person. Med tanke på at jeg sikkert har sån 30 fettkuler. Hva slags behandling bør jeg søke for helseangsten? Går på buspirone 25 mg daglig.

Besvart 20.05.2019 19:24
 

Svar
Hei

I prinsippet kan du stole på legen. Det er mange som blir bekymret for når en finner kuler. Og da skal en gå til lege, slik du har gjort. Så er det også ikke uvanlig å ha helsesangst. Det første man bør gjøre da, er å innse dette selv. Så det er det bra du har gjort, det er første steg på veien til å takle det. 

Når man har helseangst, kan det være vanskelig å vite NÅR man skal sjekke opp - og når man skal slappe av. Rådet er ofte at man går til legen èn gang, ved nye symptomer. Så snart symptomet er avklart, bør man slappe av og stole på legen. 

Når du har gått til legen 8 ganger, kan du egentlig stole på dette. Det er alltid en diskusjon om man skal utrede noe videre, og dette er en diskusjon du og legen din må ta sammen. Det fins ingen fasit her. Og jeg kan ikke si noe sikkert uten å ha undersøkt deg selv. 

Det du KAN gjøre, er å be legen din om utredning med ultralyd eller røntgen/CT èn gang, slik at en får det endelig avklart. Om legen din ikke vil henvise deg, kan du vurdere å bytte fastlege. Medisinen du står på, har ingenting å si. 

Jeg kan ikke si noe helt konkret om overvekt gir økt risiko for fettkuler. Det finnes noen tilstander der overvekt kommer samtidig med overvekt. Men dette kan også være tilfeldig. Men generelt vil jeg si at overvekt KAN gi økt risiko. 

Ofte ser man at angst (generell, eller pga spesifikke forhold) kan gi utslag på andre områder. Dvs at at man kan få helseangst fordi det egentlig er ANDRE forhold man har det vanskelig med. 

Jeg vil defor anbefale at du snakker med lege eller helsesykepleier, spesielt om det er noe du sliter med. 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Jeg veier for mye– hva skal jeg gjøre?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Mange ungdommer tror at de er overvektige uten at de er det, mens andre tror de har en normal vekt, men veier enten for lite eller for mye.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse