Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å drikke for mye vann?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Er det farlig å drikke for mye vann? Hva skjer om jeg drikker 15 liter vann på en dag? Hva kan være konsekvenser av dette? Hva skjer om jeg drikker 4 liter vann på 1 time? Hva kan være farlig? Vil dette være livstruende?

Besvart 27.05.2019 10:33
 

Svar
Hei!

Ja, det kan være farlig å drikke for mye vann. Vannet vi drikker havner i blodet vårt. Blodvolumet (mengden blod) i blodårene skal være rundt 5 liter. Hvis man drikker store mengder vann så øker blodvolumet, og det gir hjertet tyngre arbeid. Det kan på sikt skade hjertet. I tillegg vil blodet "tynnes ut", det blir for lite elektrolytter (natrium, kalium osv.) i blodet når man drikker store mengder vann, og det kan i verste fall påvirke hjertet og gi akutte hjerteforstyrrelser.

Vi anbefaler at man drikker rundt 1,5-2 liter om dagen, mer hvis man trener hardt eller i høy temperatur (svetter). Hvis du hadde drukket 15 liter vann på en dag ville du nok blitt livstruende syk, og det samme hadde nok skjedd om du drakk 4 liter vann på én time.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse