Hopp til hovedinnholdet

Tok for mye av to medisiner, er det en overdose? Bør jeg gå til lege?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Vil det si at man har tatt en form for overdose dersom man har tatt 80 mg Atarax og 2000g Paracet samtidig? Jeg tok disse i forbindelse med vanskelige tanker og følelser. Jeg kjente at kroppen fikk en form for en slags lammelse hvor jeg følte at jeg var på utsiden av kroppen og alle musklene i kroppen ble tunge. I etterkant har jeg slitt en del med angstanfall. Jeg har hatt noen små smerter både på høyre side, under ribbeina, og mellom skulderen og nakken på venstre side. Er dette noe jeg burde gå og snakke med legen om?

Besvart 06.06.2019 12:33
 

Svar
Hei

Det å ta for mye av tabletter, er egentlig alltid «for mye», og dermed en overdose. Så finnes det alvorlighetsgrader av overdoser, og noen tabletter er det farligere å ta overdoser med, enn andre. 

Men det finnes heller ingen «trygge overdoser», fordi det er veldig forskjellig fra person til person hva man tåler - og det kan være tilfeldig også. 

Jeg vil tro at det var Atarax som fikk deg til å føle denne utenpå-kroppen-opplevelsen. Det skal ikke egentlig gi symptomer i etterkant, når tablettene har gått ut av kroppen. 

I de dosene du tok, så tror jeg det har gått bra med deg. (Men det kan være forhold eller sykdommer hos deg som jeg ikke vet om, så jeg kan ikke si dette sikkert). Jeg vil derfor tro at angstanfallene og smertene kommer av noe annet. Angst kan i seg selv gi smerter, både fordi man spenner seg, og fordi man kjenner smerten bedre når man ikke har det bra ellers. 

Så jeg synes du bør gå til legen og snakke om dette. Du kan godt fortelle om overdosen, så kan legen vurdere det. Men du bør få hjelp til dette med angsten. Du kan også få undersøkt disse smertene - ofte hjelper det bare å få vite at det er «normale» smerter, som alle kan ha av og til. 

Jeg vet ikke hvordan du har det psykisk. Men det vil nesten alltid hjelpe å snakke om det man tenker på og kan slite med. Da kan du få hjelp for angstanfallene også. Du kan snakke med både helsesykepleier/helsesøster og lege. Men jeg anbefaler deg å oppsøke fastegen uansett. Da kan du få henvisning og mer hjelp om du trenger det. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Giftige midler

Gjødsel (www.colourbox.com)

Hva skjer hvis du får i deg stoffer kroppen din ikke tåler? Og hvilke stoffer er egentlig farlig? Giftinformasjonen gir deg svar på telefon og nett.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader