Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å slutte å bite meg på leppene?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei eg er jente 16 som begynner å uroe meg for arr på leppene. Har ikkje tenkt så mykje på det før eg begynte å merke at leppene mine var litt «ujamne». Når eg først blir tørr på leppene så river eg av huden. Deretter river eg av skorpa som kjem etterpå. Eg har og merka at eg begynner å rive av huden på leppene mine sjølv når eg ikkje er tørr. Eg veit at eg ikkje skal klore på leppene, men eg klarer berre ikkje la vere. Får å seie det slik; eg klorer på dei til dei starter å blø, for så å ville klore enda lengre ned. Dette er ikkje noko eg er stolt over, og eg har innsett at det er eit problem. Eg prøve å la vere, og eg har «bedre og verre periodar». Og- ja eg bruker lypsyl (burts bees). Lurer då egt på om eg bør uroe meg for arr, om det er noko eg skal gjere, og om eg bør henvende meg til nokon? (Vil helst ikkje snakke med folk viss dette er mulig, føler det er litt unødvendig og er ikkje så veldi stolt over det...) Takk på førehand!

Besvart 07.06.2019 07:49
 

Svar
Hei jente 16 år! 

Det høres ut som du har gjort dette til en vane og at det kan gjøres uten at du helt er klar over dette. Det er selvsagt mulig å få det bedre. 

Ja, du kan få arr i leppene dersom sårene ikke får gro ordentlig og stadig blir "revet" opp. Samtidig er leppene litt ujevne fra før av så arrene blir ikke like tydelige som på huden. 

Dette kan hjelpe deg til å slutte å bite deg selv i leppene: 

  • Forsøk å tenke igjennom hvilke situasjoner eller dager du gjør dette ekstra mye. Er du kanskje stresset for noe? Hvordan har du det egentlig? Er du nervøs i ulike situasjoner? Kanskje kan du finne noen svar her. Skriv det gjerne ned.
  • Lag en plan! Du vet at du kommer til å bite deg selv i leppene. Da kan du lage en plan som du skal følge. Planen kan handle om hva du skal gjøre og hva du skal tenke når du kjenner at du biter deg i leppene. Kan du finne noe annet å gjøre når du biter deg? Dette kan for eksempel være å stramme noen muskler i kroppen, eller tenke gode tanker. Da kan du skrive ned hva slags tanker du skal fortelle deg selv. Et eksempel kan være: "nå biter jeg i leppene, jeg får det bra med meg selv om jeg finner på noe annet". 
  • Det vil være nyttig å snakke med noen, selv om jeg forstår du ikke ønsker dette. Kanskje kan du dele noe av det du bekymrer deg over med en god venn. Du kan også snakke med helsesykepleie på skolen. 

Når du deler tankene dine, kan det faktisk bli lettere å få hjelp og ikke minst kan du bli mer klar over hvorfor dette egentlig skjer. Husk at ingen problem er for små til å kunne deles med andre. 

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader