Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble tvunget til samleie på klassetur. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Klassen min dro på en sånn klassetur som 9.Klasse har årlig. Det er en tur opp på fjellet til en hytte og som regel hvert år kommer det også noen fra andre skoler opp dit, siden det er to hytter der oppe. Klassen min og jeg skulle dit opp og den andre dagen der oppe skulle klassen hente vann. Jeg og to jenter skulle bli alene der oppe for å passe på hytta. Så kom det seks gutter inn i hytta vår som kom fra den andre hytta, de var alene, for lærerne deres hadde dratt for å hente ved. Alle var de ett år eldre enn oss og en av de seks guttene var uhyre kjekk og jeg klarte ikke ta øynene fra han. Han skrøt veldig om hvor mange kjærester han hadde hatt og hvor mange jenter han hadde hatt sex sammen med. Jeg aner ikke hvordan dette skjedde, men jeg og gutten havnet på en eller annen måte alene inne i deres hytte og vi ble bare liggende i senga og kysse og kose litt. Syntes det var veldig behagelig akkurat der og da, men plutselig grep han meg rundt livet og satte meg oppå han. Jeg klarte å kjenne at penisen hans ble stiv og han lagde små lyder mens han gynget meg fra og tilbake. Jeg syntes situasjonen var ubehagelig men turte ikke si noe. Så ba han meg stikke hånden ned i buksen hans. Jeg sa bestemt nei fordi jeg visste at der gikk grensen min. Han maste og maste og brukte argumenter som: -Det er ikke farlig... -Bare ti sekunder.... -Vær så snill.. Også videre. Jeg sa nei og plutselig la han seg oppå meg i senga. Jeg smilte til han og han kysset meg på munnen. Jeg kysset han tilbake og kjente plutselig at han stakk hånden sin ned i trusen min. Jeg prøvde å stille komme meg løs, men han hadde hektet fast hendene mine under knærne hans. Jeg ville ikke si noe om at dette var noe jeg ikke ville, siden han begynte å kle av seg. Jeg husker at jeg sa nei, flere ganger, men han bare snakket om at dette var ikke farlig, han hadde gjort det før OSV. Etterhvert begynte jeg å be han om å ikke gjøre det. -Vær så snill, sa jeg, -jeg vil ikke... Han bare hysjet på meg, smilte og lo også kysset han meg igjen. Jeg husker enda da han var ferdig at han slapp meg og sa: -Det var vel ikke så ille? Nå har han lagt meg til som venn på facebook men jeg har ikke fortalt noen om det som skjedde. Jeg ville ikke at det skulle skje, men føler ikke jeg protesterte nok til å kalle det et seksuelt overgrep. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du deler denne vonde erfaringen. Det er dessverre mange jenter som opplever som deg å ikke bli respektert når de sier nei til samleie. 17 % av norske jenter opplever samleie mot sin vilje før de fyller 19 år eller med andre ord - voldtekt. Det er ca. 8000 og 16000 voldtekter eller voldtektsforsøk i Norge pr år. Det er ikke lett å være ungdom i dag når det så ofte skjer seksuelle grensekrenkelser i en eller annen grad.

Jeg har lagt ved noen korte og lange artikler som du kan lese og få hjelp av på veien videre. Ring og få en god samtale med en av fagfolkene på vedlagte liste over hjelpetjenester

Håper du aldri mer opplever liknende. Nesten halvparten av alle seksuelle overgrep skjer blant ungdom under 19 år.

Husk at: hvis det ikke er valgmuligheter når dere gjør noe seksuelt ER det et seksuelt overgrep i en eller annen grad. Tillater ikke partneren din at du ombestemmer deg, begår partneren din en straffbar handling i følge norske lover og regler. Siden du var under 16 år (den seksuelle lavalder) ser man dette overgrepet som ekstra alvorlig. Det er IKKE din skyld at han gutten ikke klarte å kontrollere seg.

Seksuelle aktiviteter skal hvert sekund ha samtykke, enighet, nytelse og glede. Opplever du tvang, smerte, ubehag, frykt eller rett og slett bare IKKE VIL kan du stoppe aktiviteten når som helst. Den andre SKAL respektere din mening og din kropp hvis ikke begås et seksuelt overgrep. Jeg legger ved de seksuelle rettighetene. De gjelder for deg og alle.

Sexpress og tvang er ikke lov i Norge. Gutten som tvang deg hektet fast hendene dine under knærne sine og respekterte ikke dine ønsker. At han sa «bare ti sekunder» er også respektløst fordi mange unge menn kan få utløsning (sædsprut) på under ti sekunder og da kan jenta bli gravid hvis han ikke bruker kondom. Bruker du prevensjon? Har du testet deg om du ble gravid?

At han skrøt av å ha «hatt mye sex» er ikke noe beroligende. Bruker han ikke kondom kan han smitte mange med kjønnssykdommer. Han blir heller ikke en erfaren seksualpartner av kvantitet (antall). Det er kvalitet som gir erfaring. Var det bare han som fikk nytelse og orgasme? De guttene som IKKE er oppmerksomme og hensynsfulle er ikke bare elendige elskere, men også lovbrytere.  Jeg ville fjernet han fra facebook fordi han høres ikke ut som noen god person. Samle bare på dem som behandler deg med hensyn og respekt du!

Mitt råd til hva du skal gjøre er: snakk med helsesøster på skolen. Spør henne hva du må testes for. Be om råd i forhold til grenser og seksualitet. Vurder å anmelde gutten til politiet. Les vedlagte artikler her. Skriv gjerne til oss igjen!

Lykke til!

Hilsen sexologen og lærern i Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer

Hva sier lovverket om seksuelle overgrep?

Seksuelle overgrep

Lurer du på om du har blitt utsatt for noe ulovlig? Eller er du selv redd for at du kan ha gått over streken? Les hva Straffeloven sier om seksuell utnytting av barn.

Les mer

Voldtekt og seksuelle overgrep

Mann truer ei jente (colourbox.com)

Seksuelle overgrep kan være uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, smertefull seksuell aktivitet, voldtekt, sadistiske seksuelle handlinger, påtvunget seksuell aktivitet med andre, påtvunget seksuell aktivitet mens andre ser på. Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes rettigheter. Overgrep kan hende alle uansett alder og kjønn.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep