Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har de med Asperger syndrom?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år. Jeg har flere forskjellige ting jeg sliter med. Jeg har noe som heter Asperger Syndrom, jeg lurer på hvilket rettigheter har de med asperger syndrom, hva er helsepersonell nekter de med asperger syndrom?? Hvor vanskelig er det og ta bil lappen? Jeg liker ikke og innse at eg har asperger syndrom, jeg ble veldig lei meg for og få diagnosen, for da følte jeg meg ikke normal lengre. Håper dere kan svare på spørsmålene så godt som mulig på en forståelig måte. Hilsen en nysgjerrig jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

Personer som har Asperger syndrom kan ha rett på tilrettelegging og støtte, dette vurderes ofte ut fra livssituasjonen og hvilke behov man har. Siden personer som har Asperger syndrom kan være forskjellige og ha forskjellige typer vansker, vil behovet ofte variere fra person til person. 

Du kan lese litt mer om rettigheter og om Asperger syndrom på Autismeforeningen sine nettsider. De har også en telefon man kan ringe hvis man har spørsmål om Asperger syndrom, den er åpen mandag, onsdag og torsdag mellom kolkken 10 og klokken 14. Telefonnummeret er  23 05 45 72.

Personer som har Asperger syndrom kan få førerkort, hvis man har behov for ekstra kjøreopplæring kan kjøreskole tilrettelegge for dette.  Noen diagnoser krever at man må søke om dispensasjon fra begrensningen for å få førekort, dette gjelder blant annet Asperger syndrom. Dette er hjemlet i førerkortforskriften § 1, generell bestemmelse om helsekrav. Hvis du ønsker å starte kjøreopplæring, er det lurt å bestille en time til fastlegen din. Fastlegen kan hjelpe deg med søknad om å starte kjøreopplæring. 

Du beskriver at du ble litt trist og lei da du fikk vite om diagnosen, og det virker som du grubler mye rundt dette. Jeg tror mange som får diagnosen Asperger syndrom kan reagere på samme måte som deg når de får vite det. Da tenker man ofte mye og bekymrer seg kanskje også. Jeg håper dette kan bli bedre etter hvert og at du kanskje vil tenke mindre på det når det har gått en tid. Tenk gjerne også litt på hva som er dine styrker og gode sider, og hva som kan være til hjelp for deg framover. Snakk gjerne også med noen rundt deg om det du grubler på og bekymrer deg for, hvis du forteller noen om hvordan du har det og hva du tenker, kan det hende at de har gode råd til deg. Det er ofte til hjelp å snakke med noen om vonde tanker og følelser. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Håper du vil få det bedre framover, lykke til videre!

 

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser