Hopp til hovedinnholdet

Hva betyr det å være genderfluid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bare lurte på noe. I noen år har jeg alltid følt at jeg ikke var helt jentete. Noen ganger trodde jeg at jeg kanskje var transeksuell, men fra det jeg har lest, så er jeg ikke det. Jeg leste om noe som heter genderfluid som jeg da ikke finner ut hva er på norsk, men der står det at en føler seg som en gutt en dag, og en jente en annen dag, og det er akkurat sånn jeg føler det. Jeg liker ikke å bli kalt hun/henne. Jeg har ikke noen problemer med kjønnsorganet mitt, men skulle ønske jeg ikke hadde pupper til tider. Er jeg da genderfluid? Og hva er pronomene til dem som er genderfluid? Har lest at det er de/dem? Jeg vet dere ikke kan svare for meg om at jeg er det eller ikke, men er det "tegn" på at jeg kan være det? Jeg er også lesbisk for å gjøre det klart. Takk på forhånd!(:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Først av alt vil jeg si at det er så bra du tar kontakt, og gir deg selv og mange andre en stemme! Du er ikke alene om å kjenne på disse følelsene.

Mange tror det bare finnes to kjønn, mann og kvinne, men slik er det ikke. Kjønn varierer i kropp, identitet, rolle, bevissthet, forplantning og tiltrekning. Dette gjør at det blir for begrensende å se denne variasjonen som kun to muligheter.

Noen av oss opplever derfor å være på "midten". Noen ønsker da å betegne seg som trans, som betyr "å krysse over, å gå fra det ene kjønnet til det andre". Enkelte steder i verden har man nå begynt å bruke denne tredje kategorien i ulike offentlige dokumenter, slik at flere mennesker kan få oppleve å ha et sted å høre til. Mange ønsker her å bruke betegnelsen trans og pronomenet hen.

Du beskriver deg selv som genderfluid, som betyr at du har en mix av de tradisjonelle kjønnskategoriene mann og kvinne, hvor du føler deg mer som en jente en dag, men som en gutt en annen dag. Det å være genderfluid eller "flytende mellom kjønn" har ingen ting med hvilke kjønnsorganer du har, eller sexuelle orientering.

Siden naturen har skapt et større kjønnsmangfold enn det vi har greid å sette ord på i kulturen, blir det derfor viktig å skape rom slik at alle mennesker kan oppleve tilhørighet, uavhengig hvilket kjønn de tilfeldigvis opplever å være. Du har også din helt naturlige plass i vår verden!

Så fint å høre at du ikke har problemer med de kjønnsorganene som du har fått tildelt. Når det gjelder ditt behov for å "nøytralisere" brystene, kan dette gjøres med å bruke en vest/ binder.

Jeg vil anbefale deg å kontakte andre som opplever det samme som deg, Skeiv Ungdom eller Foreningen for transpersoner i Norge.

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved en artikkel du kan se på.

Hvis du bor i Oslo er du hjertelig velkommen på helsestasjon LHBT.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

 Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv