Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må man være for å skifte kjønn?

Annet 14 år
 

Spørsmål

Hvor gammel må man være for og skifte kjønn? Og når kan man selv bestemme om man kan bruke sminke eller ikke og bestemme selv oasen klær man skal kjøpe

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du spør hvor gammel man må være for å skifte kjønn. For mange er det ikke slik at de "skifter" kjønn, men heller bekrefter det kjønnet de alltid har følt seg som.

Selv om vi får tildelt et kjønn ved fødselen, kun på bakgrunn av utseende på kjønnsorganene, så trenger ikke dette å stemme overens med det kjønnet man føler seg som. Kjønnet sitter på en måte mellom ørene og ikke mellom beina.

Det er mange måter å bekrefte kjønnet sitt på. Noen av oss ønsker bare å bli støttet i opplevelsen sin, andre ønsker å få kjønnsbekreftende behandling. 

Hvis det er slik at man ønsker å bytte "juridisk kjønn", så kan man i Norge gjøre dette fra man er 6 år så lenge foreldrene er enige. Hvis man ønsker å starte med pubertetsnblokkere, bør man ha kommet litt inn i puberteten. Hvis man ønsker å starte på "crossover" hormoner kan man starte på dette det året man fyller 16 år. For å få kirurgisk behandling må man være 18 år.

Når det gjelder aldersgrense for å bruke sminke så er jo "reglene" litt forskjellig fra foreldre til foreldre, det samme gjelder når man selv kan begynne å velge klær.

Mange foreldre ønsker nok at barna skal vente så lenge som mulig med å endre på utseendet, likevel erfarer jeg at det for mange er greit å starte forsiktig med dette når de starter på Ungdomsskolen. 

Et argument for å starte med litt sminke på din alder, er dersom man har behov for å bli forstått av andre på en spesiell måte. Ved bruk av sminke kan man jo forsterke trekk som i vår kultur er "kjønnet". Hvis man ønsker å passere som mer "kvinnelik", kan for eksempel litt mascara og lipgloss være gode forhandlingskort. Det samme gjelder valg av klær. Det er jo slik at ulike typer klær kan forsterke hvordan vi ønsker å uttrykke oss som kjønn.

Du kan også kontakte Skeiv Ungdom som har en egen ungdomsgruppe som opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn.

Du kan også ta kontakt med HBRSU, som er en interesseorganisasjon for transseksuelle ungdommer.

Vet ikke om dette ga nok svar på spørsmålene dine? Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for LHBT ungdom. Bare spør igjen dersom noe er uklart.

Ønsker deg masse lykke til !

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv