Hopp til hovedinnholdet

Var hos en venn, plutselig tok han av seg buksa og viste tissen sin til meg.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg var hjemme hos vennen min og alt gikk helt fint, men helt plutselig tok han av seg buksa og viste tissen sin til meg. Jeg vet ikke hvorfor han gjorde det og det gjorde meg veldig ukomfortabel. Det skjedde for en uke siden og vi har ikke snakket om det siden det skjedde, hva betyr dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er vanskjelig å vite eksakt hvorfor han gjorde det, hvis du ikke spør han om det. 
Det kan være at han plutselig ble kåt, og ikke helt visste hva han gjorde.
Det kan værre at han ved å vise tissen sin, at han inviterte deg til å utforske sex sammen med seg.
Det kan være at han er forelsket i deg. 
Det kan være andre grunner som jeg ikke vet. 
Kan du snakke med han om dette en dag det passer, og at dere ikke blir forstyrret? Du kan vise til da du var hjemme hos ham og at han viste deg tissen. Så kan du spørre hva han mente med det. Hvis han ikke vil si noe, eller virker lei seg og ukomfortabel, kan du foreslå alternativene beskrevet ovenfor her. Du kan spørre om han er forelsket i deg. Hvis han sier at han ikke er det, kan du spørre om han var kåt da han gjorde det, eller om han inviterte til sex. 
Hvis han er forelsket i deg, kan du forklare dine følelser som venn, eller hvis du liker han veldig godt, at dere sakte kan ta vennskapet til et annet nivå, som kjærester. 
Hvis han vil utforske sex med deg, må du tenke gjennom om det er noe du vil eller ikke. Det er to innspill jeg har angående dette. Det ene er om du kjenner deg klar til å utforske sex med en annen.
Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå.
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt.
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer hvis man har hatt sex med andre.
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
Det andre er dette med å utforske sex med en som er en venn. Det kan være at det som starter som helt grei seksualitet mellom venner ikke blir så greit på sikt. Hvis en av partene får følelser for den andre, uten at de blir gjengjeldt, kan den som har fått følelser bli sjalu. Når den ene får følelser for den andre, blir maktforholdet skjevt, fra å være et likeverdig forhold, til at den ene vil ha mer ut av dette enn den andre. Da kan man lett bli både skuffet og såret.
Hvis man skal ha en som man kun deler seksualitet med må det være en klar avtale; gjensidig respekt for hverandre som venner og at man deler seksualitet når det passer for begge to.
En annen ting man må diskutere er om man skal være eksklusive, at man ikke skal ha sex med andre. Dette er viktig når det gjelder beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner.
Det å ha sex med en venn kan på sikt være en medvirkende faktor til at man ikke finner en ordentlig kjæreste. Man blir seksuelt tilfredsstilt, og har det greit med det, og da kan dette bidra til at man ikke "orker bryet"  med å finne en kjæreste.
Tenk gjennom hva som er rett for deg. Du kan også snakke med helsesøste rpå skolen eller på helsestasjon for ungdom om alt dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex med en venn

Vennesex (colourbox.com)

Har du sex med en person du ikke kaller for kjæreste? Det er ikke uvanlig. Slike forhold bør også følge noen regler for å forhindre at en av dere blir såret. De viktigste kan du lese mer om nedenfor.

Les mer

Vennen min er forelsket i meg

Jente tenker (colourbox.com)

En dag, kanskje helt ut av det blå, kan det være at en god venn forteller deg at han/hun/hen er forelsket i deg! Hva gjør du?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv