Hopp til hovedinnholdet

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er "sammen" med en gutt fra taekwondoen. Han er veldig hyggelig g jeg er glad i han. Problemet er at han er 19 år så det er egentlig ulovelig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.
 
Takk for at du skriver til meg her på ung.no.
 
Du forteller at du er sammen med en gutt som du går på trening sammen med. Det er veldig fint at du har en kjæreste og at dere liker hverdanre, men som du skriver så er han 19 år og du ikke mer enn 14 år. 
 
Problemet er at han er over den seksuelle lavalderen og du er under den (16 år). Han er nesten voksen og du er såvidt begynt på ungdomstiden. Derfor tenker jeg at dette forholdet er noe som ikke kan vare. 
 
Han har for eksempel lov til å både kjøpe og drikke alkohol, det har ikke du, og han skal kanskje begynne å studere snart?
 
Det er ikke ulovlig å ha en kjæreste som er over den seksuelle lavalderen når man selv er under, men det kan blir trøblete for dere når det går litt tid. Sex er jo en del av det å være kjærester ihvertfall når man er så gammel som 19 år. Og det vil jo bli et tema for dere, hvis det ikke allerede er det? 
 
Fakta er jo at denne mannen på 19 år kan komme i fengsel for å ha sex med deg. Og det vil du sikkert ikke risikere?
 
Jeg tenker at hvis du klarer, så avslutter du forholdet og ser deg heller om etter en på din egen alder. Du kan gjerne snakke med foreldrene dine eller en annen voksen du stoler på om dette, for eksempel helsesøster på skolen din, på helsestasjon for ungdom eller en annen du liker å snakke med. 
 
Utover dette så kan jeg ikke annet enn å ønske deg lykke til, og håpe at dette svaret var til hjelp for deg.
 

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv