Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på bifil og panfil?

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei, hva er forskjellen på bi-fil og pan-fil? Har lenge lurt på dette, da jeg har kommet ut som bi-fil, men senere fikk høre at pan-fil er folk som kan like alle... Trodde dette også gjaldt bi-fil?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt, du er ikke alene om å lure på dette!

Betegnelsen bifil handler om at man tiltrekkes både menn og kvinner. Man tar da utgangspunkt i "tokjønnsmodellen", hvor man deler mennesker inn i mann- og kvinnekjønn.

Betegnelsen panfil brukes ofte av mennesker som ikke kun tar utgangspunkt i tokjønnsmodellen. 

For noen er det nemlig slik at de ikke nødvendigvis tiltrekkes av et bestemt kjønn, men heller spesielle karaktertrekk hos det andre mennesket. Mange som da opplever at de tiltrekkes personligheten, og ikke nødvendigvis bare "kjønnet" til vedkommende, finner seg til rette i betegnelsen panfil.

Her kan man da få følelser både for jenter, gutter, transpersoner og de av oss som ikke opplever å høre til en bestemt kjønnskategori.

Hvis du ønsker flere innspill kan du ta kontakt med Ungdomstelefonen. Jeg vil også anbefale deg å lese en nettbrosjyre som handler litt om temaet, skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI. Den heter "mannen, kvinnen og meg" .

Legger ved noen artikler du kan se på, ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv