Hopp til hovedinnholdet

Har genital herpes. Smittefare på slutten av utbrudd er den stor ?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. I fjor på februar/mars ble jeg smittet med genetial herpes i underlivet via munnsex av en 30år gammel fyr. Det var første gangen jeg hadde sex med en mann, og jeg angrer meg som bare det, ofte tenker jeg på det å gråter. Jeg ville finne ut om jeg var skeiv eller ikke. Jeg fant ut at jeg da altså er skeiv, men har ikke fortalt det til noen enn mine 2 nærmeste venner. Jeg holder nå på med ei kjempe bra jente som jeg har møtt 5 ganger, men jeg tørr ikke å fortelle henne om denne teite sykdommen min. Jeg vet at det er lurt å fortelle det, men det er vanskelig. Jeg har nettopp hatt et 2gangs utbrudd, og fant på unnskyldninger for å ikke møte henne under utbruddet, men jeg valgte å møte henne på sluttfasen av utbruddet. Det er så vidt det er sår, men jeg er redd for at det er nok eller ikke. Vi lå å koset, unngikk munnsex men vi rotet litt. Hvor stor er sjansen for at hun kan bli smittet av meg hvis det bare er litt roting? Hilsen ei deprimert jente som føler seg skyldig.

Besvart 18.05.2019 11:28
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Herpes 1,er en sykdom som 50 til 80 % av befolkningen er blitt smittet med i barndommen. Utbrudd med munnsår. 

Herpes 1 og 2  er nær beslektede virus som gir en livsvarig bærertilstand. Viruset smitter ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus, for eksempel ved vaginalt eller analt samleie og munnsex. Kondom gir en viss beskyttelse, men vil ofte ikke dekke alle lesjonene.

Det er størst fare for å overføre smitte ved utbrudd. Blemmer som inneholder væske har store mengder virus i seg og det spres når blemmene sprekker. 

Ved sår som har tørket helt inn skal det ut fra hva jeg forstår ikke være større fare for smitte. 

I følge norsk lov har du ingen plikt til å informere tidligere eller framtidige partnere (smitteoppsporing) om at du har (kjønns)herpes. Mange vil likevel mene at man moralsk sett har et ansvar med å informere om det.

Som du ser blir det opp til deg hva du velger å gjøre overfor dine partnere. 

 

Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med. 

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan har homofile sex sammen?

To jenter kler av hverandre (colourbox.com)

Mange lurer på hvordan to gutter eller to jenter har sex med hverandre. Noen vet med seg selv at de er homo eller lesbisk, men tør kanskje ikke sjekke noen opp fordi de ikke vet hva som så skal skje. Så hva gjør de egentlig?

Les mer

Smittet av kjønnssykdom ved første samleie?

Jente holder seg for skrittet (colourbox.com)

Mange tror at de ikke kan bli smittet av kjønnssykdom om de selv aldri tidligere har hatt sex med noen andre. Men hva om den du har sex med, har hatt sex med noen tidligere og er smittet med noe?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv