Hopp til hovedinnholdet

Er det noen seksuelle legninger som passer for meg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge vært klar over at jeg tenner seksuelt på jenter, men har aldri tenkt så veldig mye mer over det før nå. Jeg har aldri opplevd å forelske meg i en jente og kunne heller aldri tenkt meg å være i et forhold med en jente, det føles bare ikke riktig ut for meg. Jeg har vært sammen med en gutt og føler både romantiske og seksuelle følelser for gutter. Så det jeg lurer på er om det er noen seksuelle legninger som passer for meg? Jeg har tenkt på bifil, men føles ikke helt riktig ettersom jeg ikke har romantiske følelser for jenter. Jeg vet man nødvendigvis ikke trenger å ha en bestemt seksuell legning eller finne ut av det akkurat nå, men jeg føler meg komfortabel med å ha noe å identifisere meg med. Hilsen Jente 14

Besvart 24.06.2019 18:44
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Det kan være vanskelig å finne ut hvilken legning en har. 

Hvis man klarer å skille mellom hvem man forelsker seg i og hvem man tenner seksuelt på, kan det være til hjelp. Seksuell tenning og forelskelse er to forskjellige følelser.

Det er vanlig at man tenner seksuelt på personer av samme kjønn. Mange tenner på seg selv, sin egen feminitet og kjønnet sitt. En kan også tenne seksuelt på personer av motsatt kjønn. 

Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er lesbisk. Du forelsker deg i gutter og tenner også seksuelt på gutter. 

Kanskje er det sånn at man kun kan si noe om hvem man akkurat nå er forelsket i, eller hvem man akkurat nå kjenner seksuell tiltrekning til? Hvis det er sånn at du for det meste, eller hovedsakelig forelsker deg i gutter, så kan kanskje betegnelsen heterofil passe for deg nå? 

Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på helsestasjon for ungdom. Da får du mulighet til å reflektere og samtale om dette, og du vil bli mer klar over hva du tenker, føler og mener.

Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv