Hopp til hovedinnholdet

Er man født homofil eller blitt sånn? Redd for å komme ut av skapet....

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei ung.no :) Jeg er en gutt på 15 år og lurer på først én ting: Er man født homofil, eller blir man sånn? Finnes det noen forskningsrapporter eller noe bevis som kan bekrefte svaret? Hvor mange i Norge (i verden) er homofile? Ellers så ville jeg bare si at jeg er en person som i det siste har lurt mye på om jeg er homofil, og at jeg er utrolig redd for å si det til noen, i tilfelle jeg er det. Jeg har også fått følelser for en gutt i klassen, noe som kan kanskje tyde på at jeg er det? Jeg har også på en følelse av at jeg kommer til å bli "stemplet" hvis jeg kommer ut som homofil, som f.eks at folk vil si jeg er dummere enn de fleste og/eller oppfører meg mer feminint enn andre. Jeg har foreldre som jeg tror vil støtte meg, men er vel egentlig ikke klar for å komme ut til dem heller. Jeg har også slitt veldig med depresjoner og selvmordstanker, og jeg tenker at det letteste er vel egentlig å "ende det hele". Dessuten mangler jeg også på en måte et "forbilde", det er ingen homofile jeg kjenner som jeg kan "se opp til". Det verste er nok at jeg kjenner ingen i det hele tatt som befinner seg i samme situasjon som meg, det er veldig tabu på skolen det å være homofil...HJELP!

 

Svar
Hei

 

Takk for veldig viktig brev! Du er desverre ikke alene om å ha de følelsene du beskriver.

 

På det første spørsmålet ditt er det ikke noe entydig svar. Det finnes ingen forskningsrapporter som sier noe klart om hvorfor.

Det som likevel har kommet frem, er at de fleste tenker det handler om en kombinasjon mellom arv og miljø.

 

Vi mennesker er jo født med et genmateriale som er unikt, deretter møter vi ulike mennesker på vår vei, som alle er med på å påvirke og utfordre oss i en eller anen retning. Det finnes ingen fasit for dette, alle er vi forskjellige!

 

Noen opplever å ha vært homofile fra de var små, andre opplever derimot at dette har vært noe som har kommet etterhvert som de har blitt kjent med seg selv og sin seksualitet.

 

Det er gjort noe forskning på hvor mange som opplever å være homofile. Likevel er det vanskelig å finne helt eksakte tall, da mange ikke tør å kjenne på disse følelsene fordi de opplever at de ikke tåles i enkelte samfunn.Tallet som går igjen er dog ca. 3-5 % av befolkningen. 

 

Det betyr at det gjennomsnittlig er en person i hver skoleklasse som opplever å være tiltrukket av samme kjønn!Du er altså ikke alene, selv om det oppleves sånn.

 

Og så over til deg. De følelsene av depresjon og selvmordstanker er desverre noe mange LHBT ungdommer kjenner på. Mange er redde for ikke å bli anerkjent, bli likt eller passe inn. Dette gjør at mange blir fortvilet og deprimert.

 

Mange føler de må leve i skapet og skjule hvem de er. De lever et slags skuespill, noe som gjør at de ikke lever på ekte. Forsknng viser at å leve åpent er en forutsetning for godt liv og god helse!

 

ALLE har vi behov for, og rett til å bli sett som den vi er! Dette gjelder også for deg!

 

Utifra det du skriver, høres det ut som du er i en prosess der du lurer på hva du skal gjøre videre. Det jeg tenker er viktigst, er at du først finner støtte hos noen som kan hjelpe deg. Du skriver at du mangler rollemodeller, det er jo et kjempeviktig poeng. Hvor kan du finne disse?

 

Du skriver ikke hvor du kommer fra, likevel vil jeg anbefale deg å kontakte skeiv ungdom, post@skeivungdom.no. De har lokallag rundt omkring i landet, som du kan få hjelp og støtte til å komme i kontakt med andre homofile. Du kan også ringe anonymt til Ungdomstelefonen, 810 00 277.

Her svarer ungdom som selv har kommet ut av skapet, og som har kjent på noen av de samme utfordringene som deg.

 

Vil også råde deg til å kontakte helsesøster på skolen der du går. Hun kan hjelpe deg i den prosessen som du er i nå, finne ut av hvem du er. Viktig at du ikke bærer disse vanskelige følelsene alene, men søker hjelp.

 

Min erfaring er at de aller fleste som kommer ut av skapet, synes det går bedre enn hva de hadde fryktet. Likevel er det en tøff prosess, spesielt dersom det skjer i et miljø som mangler kunnskap rundt homofili. Mange vet desverre ikke at homofile er akkurat like unike som alle andre, bortsett ifra at de tiltrekkes noen av samme kjønn. Alle er vi først og fremst mennesker!

 

Forskning viser at homofile lever like fullverige liv som alle andre. De har jobber med bedre lønn og anseelse, samt bedre sosiale nettverk enn den gjennomsnittlige heterofile. Altså, de er IKKE dummere!

 

Ta den tiden du trenger på å finne ut av hva som er riktig for deg. Kjenn på følelsene dine, forelskelsen. Hva handler den om? Følelser er ikke farlige. Det som er farlig for kroppen, er å ikke lytte til de.

 

Vi anbefaler ingen å komme ut av skapet før de er trygge på hvem de er, eller har støtte hos noen som kan hjelpe de dersom dette blir vanskelig.

 

Du fortjener å ha det bra. Selv om livet kjennes vanskelig nå, ikke mist håpet. Tiden er en venn. Heier på deg!!

 Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon LHBT ungdom, 13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
bob kåre
0
10.01.2018 12:41:41
hei

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv