Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det å være homofil i dagens samfunn?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvordan er det å fortelle hjemme at du er homofil? Hva sier vennene dine når du forteller at du er homofil? Føler man at en blir behandlet anderledes fordi en er homofil? Hvordan er det å være homofil i dagens samfunn? Føler du deg utstøtt? Blir man sett alderleder på fordi man er homofil? Er det ett problem å være homofil i dagens samfunn på grunn av f.eks mobbing ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg tror det er veldig individuelt hvordan det oppleves å være homofil i 2012. Det kommer helt an på hvem du er og hvor du kommer fra.

 

Hvis du vokser opp i et miljø der homofili blir sett på som likeverdig til det å være heterofil, tror jeg det er veldig greit. Hvis foreldre og venner støtter opp og anerkjenner mangfold,  kan dette fremme en god selvfølelse hos den som er homofil. En god selvfølelse er viktig for å kunne leve et godt liv med seg selv og andre.

 

Hvis en person vokser opp og blir møtt med at homofili er noe "syndig og unormalt", tror jeg det vil få motsatt effekt. Personen kan bli preget av at det er noe galt med vedkommende, noe som ofte fører til en opplevelse av skam. Skammen blir ofte overskyggende i forhold til det å kunne leve på ekte, noe som er en forutsetning for et godt liv og en god psykisk helse.


De andre spørsmålene du stiller, vil derfor bli preget av hva den enkelte har opplevd i sitt miljø, samt har i «bagasjen».

 

Jeg møter ungdom som er kjempestolte over å være homofile, men også ungdom som skulle ønske det ikke hadde «skjedd» med akkurat dem. Noen opplever å bli mobbet på skolen, mens andre har et helt uproblematisk forhold til sine venner og nettverk. De lever helt vanlige liv som alle andre, på godt og vondt.

 

Jeg tenker desverre at det er et stykke igjen til at det er en faktisk likestilling mellom det å være skeiv, som det å være hetero i samfunnet vårt. Likevel tror jeg tiden er en venn, og at det vil bli lettere for hvert år som går :)

 

Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon LHBT ungdom, 13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv