Hopp til hovedinnholdet

Bedre selvtillit på fotballbanen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år. Jeg vet ikke om jeg stiller spørsmålet i riktig kategori, men valgte idrett pga det har med fotball å gjøre. Jeg sliter med "dårlig selvtillitt" på banen, somm går utover mine prestasjoner.. Stadig får jeg skryt over min teknikk og ballkontroll over kula, men i kamprelaterte situasjoner får jeg ikke fram noe av dette! Jeg har så lav terskel for å ikke tørre å utfordre og utnytte mine kvaliteter. Blir liksom hengende etter med en gang jeg får kritikk over hva jeg har gjort galt.Har slitt med dette problemet så lenge jeg kan huske, og har ikke et svar til dette... Pliiis hjelp! Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Jeg tror det er viktig at du ikke sammenligner deg med hvordan de andre gjør det, og samtidig prøver å vri fokuset ditt når du får "kritiske" tilbakemeldinger. Prøv å dra lærdom ut av alle tilbakemeldinger. Fremfor å la det ødelegge for selvtilliten din, kan fokus ligge på å ta til deg tilbakemeldingen, reflektere og bearbeide informasjonen, og tenke gjennom om tilbakemeldingen inneholder noe som kan gjøre at du utvikler deg videre som fotballspiller.

Tenk på deg selv, og fokuser på arbeidsoppgavene. Jobb for å forbedre de ulike kravene idretten stiller, f.eks. ulike tekniske momenter, ballkontroll, hurtighet, spilleforståelse osv., slik at du oppnår en personlig utvikling, helt uavhengig av de andre. Tenk på deg selv, og fokuser på å gjøre så godt du kan hver gang du trener og spiller kamp. Ved at du gjør så godt du kan og tar i det du har, vil du hele tiden utvikle deg innenfor ferdighetene det stilles krav til, og du vil da bli bedre og bedre. Det gjelder altså å fokusere på arbeidsoppgavene, og ikke sammenligne deg med hvordan de andre løser oppgaven, og samtidig prøve å dra lærdom ut av alle tilbakemeldinger. Jeg skjønner at det kan være vanskelig, men selv i en veldig negativ tilbakemelding kan du trekke ut noe lærerikt. Se på din egen utvikling i forhold til deg selv! Prøv å ikke bry deg om den eventuelle negative tonen i kritikken, men jobb med å forbedre de ulike teknikkene og ferdighetene som fotball stiller krav til.

En enda større trygghet med ball vil alltid være verdifullt for en fotballspiller, og det kan påvirke dine handlinger både bevisst og ubevisst på fotballbanen. Triksing og ulike balløvelser vil hjelpe deg å oppnå enda bedre kontroll på ballen. Du kan se noen øvelser her. Dette er øvelser du kan utføre hjemme hvis du ønsker det.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett