Hopp til hovedinnholdet

Anstrengt pust etter trening

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Det siste året har jeg opplevd at etter fotballtreningen har jeg bare fortsatt å hive etter pusten. Blir liksom sliten etter å ha spurtet frem og tilbake på banen, men et kvarter-halvtime etterpå må jeg fortsatt hive etter pusten. Etter å ha sittet stille å fokusert på pusten en god stund blir jeg skikkelig svimmel, og noen ganger får jeg litt panikk for at det ikke forsvinner. Etter jeg har fått pusten sånn noenlunde tilbake pleier jeg å være skjelven, og hvis jeg strekker hånda ut rister den liksom. Trener ca. 4-5 ganger i uka, men skjer bare av og til. Kanskje det har forbindelse med pollenallergi, men det vet jeg heller ikke. Lurte på om dere visste hva som var galt, evt hva jeg kan gjøre for å få det til å slutte.

 

Svar
Hei jente, 
 
hva som gjør at du fortsetter å hive etter pusten etter trening kan jeg ikke svare deg sikkert på. Men jeg synes det høres ut som om du får en type panikk anfall etterhvert. Da snører deg seg sammen i halsen, man hyperventilerer og blir derfor etterhvert svimmel og skjelven. Slik panikkangst kommer uten av man ofte vet hvorfor, kanskje kan det være at du er engstelig for hva denne ekstra pustingen etter trening egentlig er, og at du blir redd og puster enda fortere. 
 
Jeg vil anbefale deg nå først å oppsøke fastlegen din for å få en undersøkelse og evnt forklaring på hva dette er. Du kan nevne dette med panikk anfall for legen. Om hjerte og lunge er friske og man tenker seg at det er hyperventilering kan det nå hjelpe å bare vite at du ikke er farlig syk og at du må fokusere på å puste rolig. 
 
Lykke til! 
Hilsen legen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett