Hopp til hovedinnholdet

Jeg spør mamma om å slutte med fotball, men jeg får ikke lov å da blir hun sur.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har spilt fotball i snart 4 år og jeg likte det før men nå har alt blitt så anderledes.jeg spør mamma om å slutte men jeg får ikke lov å da blir hun sur Å jeg er redd for å gå alene på trening fordi angst☺️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Idrett skal være noe du har glede av og lyst til å holde på med. Når det fotballen ikke lengre gir deg glede, så er det naturlig å tenke på å gi deg en pause. Kanskje starte med en annen idrett. Håndball, volleyball, kampsport, friidrett, noe du synes høres spennende ut og kunne tenke deg å prøve ut.
Du er i en alder hvor det kan være fint å starte med noe nytt. Utforske andre mulighetere og kanskje finne den idretten du virkelig kommer til å brenne for.
Selv om "alle andre" holder på med fotball, er det ikke gitt at du også må gjøre det.
Det kan være perioder hvor man går lei av idretten eller aktiviteten man holder på med, men så går det seg til etter hvert. Hvis du gir deg en sjanse ut over høsten kan det kanskje vil bedre? Det kan du ta opp med moren din, og gjøre en avtale på hvordan dere kan løse dette.

Det du nå må gjøre, er å sette deg med med mor. Snakke med henne og fortell hva du tenker og føler om dette. Det er lurt å få gjort det så snart som mulig, hvis du ønsker å starte med noe annet. De fleste idretter og aktiviteter kommer i gang rundt skolestart.
Moren din ønsker nok at du skal drive på en en aktivitet. Både for at det er sunt og bra for deg, men også for at det er en fin måte å få venner og ha det kjekt på. 

Du sier at angst er en grunn til at du ikke har det så kjekt med fotballen lengre. Dette er noe du må tørre å sette ord på. Den beste måten å kontroll på angstplagene sine, er ved å våge og utfordre seg selv på det som skaper angst. Men det er også å tørre å snakke om hvordan du har det. Sette ord på følelsene sine og ikke være alene om det som er vanskelig.

Angst er ikke farlig, men det er slitsomt. Det tærer på kreftene og skaper uro, negative tanker og følelser. Når du snakker om hvordan du har det, blir det lettere å få kontroll over de vanskelig følelsene. 
Du kan snakke med foreldrene dine om dette, eller du kan ta kontakt med helsesøster på skolen din. Helsesøster har taushetsplikt og erfaring i å snakke med barn og unge. Der vil du få god støtte og hjelp. 
Du kan også be helsesøster om råd til hvordan du skal løse problemet med fotballen. Som regel finner man lettere ut av problemer når man deler dem med andre.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett