Hopp til hovedinnholdet

Jeg synes det er ekkelt å hoppe over kassen, men jeg har tvunget meg selv til å gjøre det. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei i gymmen på skolen har vi turn som tema. Vi driver med øvelsene Ringer, Bom, Matte og Kasse. Jeg synes det er ekkelt å hoppe over kassen, men jeg har tvunget meg selv til å gjøre det. I en av gymtimene ble jeg veldig stressa før jeg skulle hoppe over kassen. Jeg forsøkte å roe meg ned, men jeg fik det ikke til. Tilslutt fant jeg ut at jeg bare ble nødt til å tvinge meg selv over uansett hvor stressa jeg var. Etter at jeg hadde hoppet over kassa, begynte jer å riste og hakke tenner selv om jeg ikke frøs. Jeg lurer på om dere har noen mulig forklaring på hvorfor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no!
Så flink du er som gjør ditt beste for å mestre ting du synes er vanskelig. Det skal du alle ære for!
Det er tøft av det å stå i det, og å presse deg selv til å gjøre et hopp over kassa når du synes det er så ekkelt. I det du står der å venter på å løpe mot kassa, blir du stresset og redd, og kroppen settes i alarmberedskap og reagerer med å produsere ekstra adrenalin. Adrenalinet gjør at du klarer å løpe og gjøre det du skal, men det er også det som gir reaksjonen i kroppen din etterpå.
Du blir skjelven, tister, fryser og hakker tenner.
Det er ikke farlig, men er ubehagelig. Det er som å ha angst i kroppen, som ikke er farlig men ubehagelig.

Jeg synes du skal ta en prat med gymlæreren din og forklare at kassa er vanskelig og skaper en slik reaksjon i deg. Det er veldig greit at læreren forstår det, og også kan sette pris på innsatsen din til tross for at du synes det er ekkelt.
Det kan være lettere å takle dette når du ikke er alene om det. Den beste måten å overvinne frykt, og å oppnå mestring,er nettopp ved å gjøre det du synes er ubehagelig eller vanskelig. Selv om du ikke blir en mester i kassehopp, så er det en liten seier hver gang du gjør det. Enten du kommer over i et hopp, eller må gjøre et i to etapper!
Stå på og være stolt av deg selv!

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett