Hopp til hovedinnholdet

Har vært veldig sliten den siste tiden

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, nå den siste tiden eller bare i 3-5 dager har jeg merka att jeg på en måte er veldig sliten. Har kun merka det nå disse dagene fordi jeg har hatt så alt får mye å gjøre HVER eneste dag i flere uker. Jeg kan liksom legge meg kl 22:00 og Ca 9 timer søvn (det er det jeg trenger, men jeg aldri gidder å høre på. Men gjort det nå disse dagene) og fortsatt være stuptrøtt på skolen sånn att jeg egt bare vil sove. Sånn var det ikke mye før...? Men så er det også det att jeg liker godt å være aktiv nå rir jeg kun 2 ganger i uka altså torsdag og fredag, og har merka att de dagene mandag-onsdag ligger jeg i senga hele tiden, jeg gjør lekser i senga til og med, fordi tanken på å være ett annet sted en senga er bare helt ille. Jeg MÅ gjøre no mer en bare å ha planer 2 ganger i uka fordi jeg blir også helt stressa av å ligge så mye i senga samtidig som jeg må ligge så mye i senga får å klare ettermiddagen. Hva i alle dager skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du strever med dårlig samvittighet for at du ikke presterer godt nok på skolen samtidig som du kjenner på at kravene du opplever på skolen, hjemme, i fritiden o.l. er større enn din kapasitet til å løse kravene. Så bra at du stopper opp, søker råd og tenker gjennom hva som kan være gode valg for deg når du er sliten. Mange opplever at de blir trøtte og sliten på høsten, når de blir mørkere ute, man er mye inn og får lite dagslys.

Når du har det sånn over tid kan du få stressplager. Tegn på stress er: Hjertebank, økt irritasjon og sinne, søvnproblemer, «klump» i halsen, lett for å gråte, fortvilelse, sliten og trøtt, vondt i hode og nakke, mageproblemer, mindre lyst på mat og rastløshet. Dette er kroppens  måte å si ifra om at nå er det på tide å gjøre en endring  hverdagen. det er forskjell på å ha det travelt og å oppleve stress. Du kan oppleve stress selv om du ikke har det travelt, og du kan oppleve å ha det travelt uten å oppleve stress.


Om du har noe mer med kroppen din som er årsaken til at du er sliten, er vanskelig å svare på uten å undersøke deg. Det kan være lurt å bestille en time hos fastlegen bare for å utelukke at du ikke har en sykdomstilstand som krever behandling. Det at man har plutselig større søvnbehov og ikke klarer å leve livet på den måten man ønsker og som man tenker er lurt, kan være lurt å finne mer ut av. Så kan det være lurt å prøve å finne mer ut av hva som gir energi og overskudd. Hva kjennetegner dager hvor du har det bedre? Følelser og tanker henger sammen. Det er tankene som styrer hva vi velger å gjøre. Du er ikke alene om ikke å være så bevisst på hva du føler. Det kan også hjelpe å lære seg metoden psykologisk førstehjelp. Mange helsesøstre kan denne metoden, så du kan gjerne be om hjelp til å øve litt sammen med helsesøster. 

  • Tenk hjelpetanker: "jeg gjør så godt jeg kan og det er godt nok", "det kommer til å ordne seg", "jeg gleder meg til dette er ferdig for da skal jeg gjøre noe jeg har gledet meg til lenge"..

Snakke med en voksen du stoler på. Kanskje de voksne hjemme kan hjelpe deg med dette hvis du lar dem få slippe til? Kanskje du må hjelpe dem å hjelpe deg? Legge en plan sammen med noen for å finne ut av hva du kan gjøre.

Lykke til videre

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søvn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søvn