Hopp til hovedinnholdet

Ofte syk av influensa o.l. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er dritt lei! Jeg er en jente på 13 år, som er veldig aktiv og «satser» på langrenn. Trener så og si hver dag, og følger en treningsplan. Men, problemet er: Jeg blir alltid syk! Jeg blir syk hele tiden, og jeg plages veldig av det. Si jeg trener, og så kommer jeg i toppform, så blir jeg syk, og da kan jeg ligge i sengen i to uker. Blir noen i familien min bare litte gran forskjøla, så blir jeg smittet og er syk lenge. Har vært til lege, de finner ikke ut noen ting. Har tatt to influensavaksiner, men hjelper ikke. Ble født 2 måneder og to uker fortidlig, men vet ikke om dette har noe med det å gjøre. Jeg vasker hendene, kler meg godt osv.. Dette er så utrolig kjipt, dette ødela hele sesongen min sist. Veldig kjedelig å vite at alle andre trener, mens jeg ligger på sofaen og er helt slapp. Dette går også utover skolen. Tilbake til november var jeg syk de to første ukene, så friske i to uker, og så ble jeg faen meg syk i to uker til. Har vært frisk de 8 dagene, men nå svir jeg i hals

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du ofte blir smittet av forkjølelse og influensa osv. 

Jeg skjønner godt at dette er irriterrende. Hvis en er påfallende mye syk, bør en gå til lege. Og det har du gjort. Men legen fant ikke noe galt (heldigvis). 

Når du alt har vært hos legen, er jeg redd jeg ikke har så mange flere, eller bedre svar. Det er den legen som kan undersøke deg, som kan gi deg best svar. Det er dessverre slik at noen «bare» har lettere for å bli forkjølet. Dette kan skje i perioder, så det kan jo hende dette går seg til!

Men så er det dessverre slik at har en først fått f eks en halsbetennelse, så er det lettere å få en ny betennelse. Det er fordi slimhinnene er litt «såre» etter den første betennelsen, og da fester nye virus og bakterier seg lettere. 

Foruten smittetiltak, som å vakse hender, unngå de som er syke (hvis man kan) osv, så er det dessverre ikke så mye en kan gjøre. 

Nå vet jeg jo ikke hvor grundig legen din sjekket deg sist gang. Så det kan selvsagt hende, hvis du er svært ofte syk og ønsker svar, at du kan be legen om å utrede og undersøke deg grundigere, med flere undersøkelser osv. 

Men oftest er det dessverre «uflaks» når man blir syk. Det KAN jo være at det at du ble født for tidlig har noe å si - det kan jeg ikke si så mye om uten å vite mer om deg eller ha undersøkt deg selv. 

Ønsker deg god bedring og alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett