Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt at pulsen stiger raskt når man går i trapper?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 14 år som er 170-172cm høy og veier 62kg. jeg er i mye aktivitet; spiller fotball og danser tilsammen 7-9 timer i uka. jeg måler hvilepulsen og det viser seg at jeg har 92 slag i minuttet. og når jeg f.eks bare går opp trappa så går pulsen opp veldig fort og jeg puster tungt? er det unormalt? takk på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du er så aktiv! Hvilepulsen er den pulsen man har når man er helt i ro, for eksempel når man våkner om morgenen. Med én gang man beveger seg, vil den stige. Å gå i trapper er faktisk en aktivitet som krever ganske mye av kroppen vår, særlig hvis vi prater samtidig som vi går. Derfor er det helt normalt at pulsen stiger veldig fort, og at du puster tungt. Du trener jo mye, og er nok i god form. Hvilepulsen vår er individuell, men påvirkes også av hvor god form vi er i. Men jeg tenker ikke at du skal bry deg så mye om den nå. Ha det gøy med treningen din, og ikke la fokuset på andre ting som puls ta altfor mye energi. Det er absolutt ikke nødvendig å gå rundt å måle pulsen sin hele dagen. 

Dersom du merker at du har mindre energi på trening, lettere blir sliten, og har mye høyere hvilepuls enn normalt, kan du ta dette opp med legen din. Du kan også stille andre spørsmål om puls til han eller henne.

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse