Hopp til hovedinnholdet

Er foten min forstuet eller brukket?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg spilte fotballkamp i går. Jeg var forsvarer, og skulle takle en jente på det andre laget. Når jeg gikk i henne vrikket jeg den høyre ankelen min, samtidig fikk jeg hele kroppsvekten hennes på foten min. Jeg kunne ikke spille resten av kampen, men jeg kunne gå så vidt på den før jeg "brakk meg" i smerte. I dag når jeg våkna var smertene enda mer intense. Jeg må skli foten bortover gulvet, og jeg klarer ikke å sitte mens jeg snur på benet en gang. Jeg lurer bare på om den er forstuet, eller om den er brukket. Jeg har litt hoven, men det har ikke blitt blått eller gult. Jeg håper på svar så snart som mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt til oss i ung.no.

Det kan høres ut som at foten din fikk en skikkelig trøkk.Uten å ha undersøkt foten din er det vanskelig å si om den er forstuet eller brukket, uansett er det viktig at du får den undersøkt av fastlege eller fysioterapeut. For å være på den sikre siden kan det være lurt å oppsøke legevakten nå i helgen.

Frem til du får den undersøkt anbefaler jeg deg å ha på støttebandasje på foten din, kjøle den ned med is (husk å ha noe mellom huden og isen for å ikke skade huden) og unngå å belaste foten det første døgnet (24 timer). Ha foten over hjertehøyde. Her kan du lese mer om hva du bør gjøre ved ankelovertråkk:
Førstehjelp ved akutte skader

Etter den akutte perioden er det viktig å trene opp ankelen igjen. Det kan du få hjelp av en fysioterapeut eller treneren din til.

Lykke til!

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett