Hopp til hovedinnholdet

Hva bør jeg spise før og etter trening?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 15 år og sparker fotball. Jeg tar fotball og trening veldig seriøst. Jeg har et spørsmål om mat og drikke før trening. Er veldig usikker om dette, men før trening drikker jeg en Powerade og en Sport Lunch. Etter trening drikker jeg Sjokolade melk som restitusjonsdrikk drikk, men vet ikke hva jeg skal spise annet, dette er sånn 10 minutter etter trening, kanskje enda en sport lunch til? Ellers hva burde jeg spise? Selvfølgelig litt senere spiser jeg middag, noen tips til hva jeg burde spise til middag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Det har faktisk en del å si for treningsøkten hva man spiser før og etter. Ønsker man mest mulig resultater av treningen, så er det fint å være litt oppmerksom på dette.

Sport Lunch, mener du da sjokoladen? I så fall er ikke det noe godt alternativ, hverken før eller etter trening. Før trening er det viktig å spise mat som inneholder langvarig energi. Dette er karbohydrater med mye fiber (grovt brød, havregryn). Man bør spise dette 2-3 timer før trening. Det gir energi utover hele treningsøkten. Sjokolade inneholder bare sukker og fett, og sukkeret tas opp i blodet veldig raskt, og energien forsvinner etter kort tid. Da mister man energi som man kunne brukt på treningen. Hvis man ønsker litt påfyll rett før treningen starter, kan man spise en banan.

Etter treningen trenger man påfyll av karbohydrater og proteiner. En sjokomelk inneholder begge deler (sukker fra melken og sjokoladen, og proteiner fra melken). Det er derfor greit å drikke etter trening, men velg gjerne en sjokolademelk med mindre tilsatt sukker. Hvis man ønsker litt mer mat, så kan man enten ta en frukt i tillegg, eller en proteinrik yoghurt.

Man bør spise et ordentlig måltid innen en times tid etter treningen.

Middagen bør bestå av: proteiner (kjøtt, fisk, belgfrukter), grove karbohydrater (fullkornsris, fullkornspasta eller potet) og grønnsaker.

Her er en artikkel om hva man burde spise før og etter trening.

Håper rådene var til nytte, lykke til videre med treningen!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Proteiner

Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening