Hopp til hovedinnholdet

Jeg snakker mye i søvne og dette påvirker satsningen i idretten min.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg hører at jeg snakker mye i søvne, og dette gjør at jeg har dårlig søvn-kvalitet. Dette påvirker satsningen i idretten min. I hvilket søvnstadie begynner man å snakke i? Og hvilket tips er de mest effektive? Noen erfaringer?

Besvart 28.10.2018 11:32
 

Svar
Hei Gutt, 17 år!

Takk for spørsmålet ditt til ung.no! Det er veldig vanlig å snakke i søvne, og for de fleste vil ikke dette gå utover søvnkvaliteten. Er det sånn at du våkner og ikke er uthvilt derimot, er det jo grunn til å forsøke å ta tak i dette. Du skriver at det påvirker satsingen i idretten din, og da vil jeg tro det er fordi du ikke er opplagt?

Det er flere tips for å få en god natts søvn. Det er lurt å følge et søvnmøsnter der du legger deg og står opp til omtrent samme tid hver dag. Dersom du sover på ettermiddagene bør dette begrenses og ikke overstige mer enn 20 min. Man bør også unngå skjermbruk som mobil og PC i senga. Fysisk aktivitet i løpet av dagen er bra for søvnen, men det kan være lurt å unngå hard fysisk aktivitet de siste timene før sengetid. Forsøk også å spise fornuftig, slik at du hverken er sulten eller veldig mett når du skal legge deg.

Hvis du opplever at du over lengre periode ikke føler deg uthvilt etter en natts søvn, så vil jeg råde deg til å prate med fastlegen din om dette. 

Nasjonal kompetansetjeneste for søvnvansker har mye nyttig informasjon om søvnvansker, her kan du også lese mer detalsjert om gode råd for bedre søvn, samt om de ulike søvnfasene og hjerneaktivitet i de ulike fasene. 

Her kan du ta en søvntest som kan gi deg svar på om du bør oppsøke hjelp for søvnvanskene.

Jeg legger også ved to artikler under som handler om søvn.

Lykke til!

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett