Hopp til hovedinnholdet

Min far er trener noe jeg ikke er fornøyd med

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som gjør det veldig bra på fotball å har et stort potensiale, min far er trener noe jeg ikke er fornøyd med. De dagene jeg gjør det best på banen er når han er ute av sikte. Hver dag etter trening/kamp ligger jeg å griner ikke bare på grunn av han å hvor frekk han er i kjeften å hvor ofte han kommenterer hvor dårlig jeg gjør det å alt han mener jeg skal gjøre bedre som tydeligvis er mye, men også av slik det er i jentefotballen. Jeg blir flau over laget mitt ovenfor guttene og andre, det er flaut hvor dårlig laget er å jeg blir jævlig forbanna over at jeg må gjøre alt på laget! Jeg har også snakket my med min mor, men selvfølgelig bryr hun seg ikke hun er bare opptatt av mine yngre søstre og hest. eksempel jeg sa det til henne i stad hvordan far er men får ikke et snev av respons selv om jeg står der skrikende. Jeg har også vært med opp til senior flere ganger noe jeg elsket da kom jeg meg bort fra han og alle andre helt til han valgte å bli med som trener der og..

Besvart 13.01.2019 10:05
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Det høres ut som om du er en skikkelig vanskelig posisjon! Det er ikke rart du blir opprørt og lei deg ut fra det du beskriver med din far som trener.
 
Mye av aldersbestemt fotballtrening er foreldredrevet , men det er ikke slik at det er fritt frem for hvordan den foreldrene kan oppføre seg. Trenere må forholde seg til retningslinjer for barne- og ungdomsfotball. Dette innebærer bla god språkbruk og oppførsel, rettferdig fordeling av spilletid og et krav om deltagelse for alle.
 
Jeg skjønner at det er vanskelig for deg å ta dette opp med faren din- det høres ut som om du har forsøkt å si ifra til moren din. Det er vanskelig å klage på treneren når man er familie, det finnes flere eksempler i idrettshistorien hvor akkurat dette har vært tematisert. Utenat det finnes et klart svar på hvordan løse det. 
 
Det er uansett slik at du har lov melde deg ut og inn av ulike organisasjoner og lag når du  har fylt 15 år uten at dine foreldre må godkjenne dette. Det er også mulighet til å levere inn en klage på ham til styret i klubben. Jeg vet ikke om det kan være en mulighet for deg å bytte klubb eller om det gjør ting verre. Men, det vil være synd om hele fotballgleden din ødelegges av hvordan faren din oppfører seg som trener.
 
Du sier ikke noe om hvordan relasjonen deres er hjemme, men jeg anbefaler deg uansett å ta dette opp med ham pånytt en gang dere er hjemme og har en rimelig fredelig stemning. Du begynner med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Når dere så skal begynne samtalen, kan du starte med å fortelle hva du føler rundt disse tingene, og hva hans oppførsel gjør med deg når du skal prestere i fotballen, at du blir både opprørt og skamfull- og at det ødelegger for fotballgleden din. Forhåpentligvis vil du møte forståelse, og det kan bli starten på en forbedring av situasjonen. Om det er vanskelig å snakke kan du kanskje begynne med å vise ham innlegget ditt og svaret mitt. 
 
Jeg legger ved en lenke som kan være aktuell for deg å lese
 
Jeg håper at svaret mitt kan komme til nytte for deg!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett