Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye kan jeg trene om jeg er på vei inn i en spiseforstyrrelse?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg går på Sats med min søster som er 37 hun er Pt. Så hun vet hva som er bra å sånt men jeg trener styrke kondisjon og med vekter. 1 kan jeg ruke vekter? Jeg bruker FKS med beinplass og kjøre opp i 30-40 kg viss æ orke. 2 De rundt meg trur jeg har spiseforstyrrelse de er begynt å kommentere hvordan jeg spiser og da får jeg mindre lyst å spise. Jeg er 167 og veier 51, og i et annet 54. Jeg blir helt i dårlig humør pga vekten min og spise minst mulig. Jeg trener på sats en gang i uken om hun har tid. Ellers har jeg på skolen og trener bnår jeg orker hjemme. Forrige uke trente jeg 3 ganger hjemme og det har jeg aldri gjort før og jeg presser meg hardt for jeg føler jeg må gå og gå og trene og trene spess når jeg har spist mye usunt. Jeg går til helsesøster pga dette. 3 er det farlig og trene hver dag eller annen hver dag de en 13 åring? Har mange tegn på anoreksi? Høres dette ut som noe sånt? Er sendt videre fra helsesøster, til psykologer og sånt lavterskelteam.

Besvart 09.04.2019 20:52
 

Svar
Hei

Du beskriver mange slitsomme tanker om vekt, trening og mat. Jeg blir bekymret for deg og vil at du skal snakke med en voksen om hvordan du har det. 

1) Jeg synes du skal snakke med søsteren din om du kan trene vekter eller ikke. Det er vanskelig for meg som ikke har møtt deg og som ikke vet hvordan helsetilstanden din er, å sin noe om treningsmengden din. 

2) Det er godt å lese at du snakker med helsesykepleier. Det er viktig at du følger de rådene du får. Du trenger støtte fra foreldrene dine til å spise nok mat regelmessig. Du har en lav vekt og skal derfor ikke gå ned i vekt. 

3) Når du spiser så lite som du gjør så skal du ikke trene. Når kroppen ikke får den næringen den trenger så blir den ikke sterkere av trening, men den brytes ned. Om man spiser nok mat og er normalvektig kan man godt trene hver dag. Intensiteten på treningen bør variere slik at man varierer på å trene lett og hardt. 

Du har mange tegn på at du har et trøblete forhold til mat og det er viktig at du blir undersøkt slik at helsepersonell kan finne ut om du har en spiseforstyrrelse. Det er fint at du er sendt videre til psykolog og et lavterskelteam. DU kan også fortelle om dette til foreldrene dine slik at de kan støtte deg fremover. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese, gjerne sammen foreldrene dine. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser