Hopp til hovedinnholdet

Er det bra for meg å trene mye styrke?

Jente 15 år
 

Spørsmål

HEI jeg er jente på 15 år. Og jeg har trent styrke i ca 3 måneder nå for å få en sexy kropp. Og jer er 169 cm høy. Og lurer på om det er bra for meg å trene styrke, jeg trener ikke såå hard men jeg trener hverdag nesten og er det bra? Jeg har lyst til å bli 175 cm høy og lurer på om det er bra at jeg trener ? Kan jeg får et svar å ikke artikkler vær så snilll. Hilsen meg

Besvart 20.05.2019 09:47
 

Svar
Hei Jente, 15 år!

Så flott å se at du liker å trene. Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det dessverre ikke noen fasit på. Det er fordi det varierer fra person til person og kommer helt an på hvilken trening du utfører, treningsgrunnlaget ditt og hvor mye hvile du får mellom øktene.

Helsedirektoratet anbefaler barn og unge til å være aktive i minst én time hver dag. Hvis man er aktiv i MER enn én time til dagen vil det gi enda bedre helse. Med ”aktiv” mener man ALL bevegelse man gjør i løpet av dagen (gå, løpe, ha gym, gå i trapper, rydde rommet og så videre). Man bør være aktiv med høy intensitet minst tre ganger i uken og da utføre aktiviteter/trening som øker muskelstyrke. 

Det er på ingen måte nødvendig å trene hver dag, og de dagene man kjenner at man ikke har lyst eller orker å trene er det faktisk helt lov å ta fri fra treningen.

Jo hardere treningsøkten er, jo lenger tid trenger kroppen til å hente seg inn igjen. En tung treningsøkt med høy intensitet krever for eksempel mer restitusjon enn en rolig gåtur i én time. Hvis vi IKKE gir kroppen hvile og nok næring ikke kroppen få tid til å bygge seg opp igjen. Resultatene fra treningen kan da utebli.

Kroppen kan si ifra hvis den får for mye trening og for lite hvile, for eksempel ved at man mangler energi og ved at man får skader. Når man over tid ikke lar kroppen hente seg inn igjen etter trening, kan det oppstå overbelastning eller overtrening.

Kort oppsummert så må du gjerne trene hver dag, så lenge du får i deg nok mat og får nok hvile mellom øktene. Men det er ikke nødvendig å trene hver dag for å få gode resultater. Gjør det som kjennes riktig ut for deg.

Så håper jeg også at du trener fordi du synes det er gøy, og ikke kun for å få en fin kropp. 

Håper dette var oppklarende for deg :-)

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett